Fotograf: Montage / TT

Nu har det franska bensinupproret nått Sverige

Nystartade Facebook-gruppen "Bensinupproret 2.0" har redan 115 000 följare. Och nu planerar de en manifestation med inspiration från Gula västarna i Frankrike. 

Det är inte bara i Frankrike som folk protesterar mot höga bensinpriser.

Den svenska Facebook-gruppen "Bensinupproret 2.0" har fått ett enormt uppsving sedan den startades i april. Idag har gruppen drygt 115 000 medlemmar - och planerar en riksomfattande manifestation på fredag. Det skriver Aftonbladet.

Gruppen grundades av Janne Berglund, 69 år från Borås, som en reaktion på de dyra bensinpriserna. Idén väcktes när han skulle tanka bilen och upptäckte att literpriset på bensin hade passerat 16 kronor.

Janne Berglund tror att framgången för "Bensinupproret 2.0" beror på att det finns ett utbrett missnöje över bensinpriserna i hela landet. 

"Om du måste ta bilen till jobbet och har långa avstånd är detta en kostnad som är väldigt svår att klara. Det märker vi på medlemmar som bor på landsbygden eller uppe i Norrland", säger han till Aftonbladet.

Många i gruppen har uppmanat till att göra "som fransoserna". Men Janne Berglund menar att han inte är något fan av de metoder som Gula västarna har använt i Frankrike. Han uppmanar därför till en fredlig aktion.

Ett förslag är ändå att ta på sig en gul väst varje gång man tankar, för att visa vad gruppen står för och var de kommer ifrån. 

Läs även: Youtube-stjärnan som blev klimataktivist och nu skapar kaos i London – uppmanar miljoner följare till protest


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.