Fotograf: TT / Mostphotos

Kalldusch när Trump hettar upp handelskriget mot Kina – Stockholmsbörsen rasar med 2%

Direkt börsfall efter helgens handelsbråk. 

Stockholmsbörsen inleder måndagsmorgonen med lägre noteringar och OMXS30 inleds med ett direkt fall på drygt 2 procent. Detta efter förnyad oro över handelskonflikten mellan Kina och USA.

Under morgonen har börserna i Asien backat kraftigt, sedan USA:s president Donald Trump på Twitter hotat höja tullarna mot Kina till 25 procent på varor för 200 miljarder dollar på fredag. För Fastlandskina innebar måndagen en återgång till handel sedan dessa börser hållit stängt i slutet av förra veckan, och nedgången i Shanghai var på morgonen drygt 5 procent.

Läs även: Börsras i Kina efter Trumps Twitter-utspel

Satellitbolaget Ovzon vände i första kvartalet en tidigare förlust till vinst på drygt 23 miljoner kronor och även omsättningen ökade. Bolaget får en ny vd i Magnus René, som varit styrelseledamot för bolaget sedan noteringen i maj 2018 och tidigare bland annat varit vd för Arcam.

Forskningsbolaget Pledpharma vände från förlust till vinst i första kvartalet. En milstolpsbetalning från partnern Solasia Pharma på 49 miljoner kronor bidrog till resultatet.

Cavotec har satt upp nya finansiella mål, bland annat om en årlig organisk intäktstillväxt på minst 5 procent från 2020. Bolaget ska dessutom ha en årlig justerad rörelsemarginal på över 7 procent inom två år och över 10 procent inom fyra år.

Maha Energys utvecklingsbrunn Attic har sammankopplats med produktionsanläggningen vid Tie. Initiala friflödestester begränsas enligt bolaget av storleken på röret och visar på en oljeproduktion på 1.591 fat per dag och en gasproduktion på 600 miljoner standardkubikfot per dag.

Norska Gaming Innovation, som är parallellnoterat i Stockholm, minskade under första kvartalet sina intäkter med 13 procent. Bolaget förklarar nedgången främst med spelregleringen i Sverige.

Bettingbolaget Enlabs ökade resultatet i första kvartalet och spelintäkterna växte också, med 36 procent.

Emanuel Björne, global affärsutvecklingschef på Hansa Biopharma, har sålt aktier för 3,6 miljoner kronor i bolaget.

Boliden har fått en sänkt rekommendation av Nordea, till behåll från tidigare köp.

Veoneer har av BMO fått sänkt riktkurs, till 30 dollar från 38, medan rekommendationen outperform upprepas.

Mips har fått en höjd riktkurs av Pareto, till 181 kronor från tidigare 170, samtidigt som köprekommendationen upprepas. Även FM Mattsson har fått en höjd riktkurs, av Kepler Chevreux till 100 kronor från 85.

Dagens Industri rekommenderar köp av Gunnebo och ser en uppsida på 50 procent i aktien.

Köp Catena och Bufab men avvakta med Swedol och Sintercast, råder Börsveckan i sin senaste utgåva. Även för aktierna Upsales, Lime Technologies, Vitec och Formpipe är rekommendationen att avvakta.

Det kanadensiska säkerhetsbolaget Garda World har meddelat att det inte tänker lägga något bud på den dansk-brittiska sektorkollegan G4S. G4S steg kraftigt den 10 april då Garda World uppgav att det var intresserat av bolaget, och även Securitas steg på nyheten.

Bland rapporterande bolag på måndagen finns bland andra Securitas (omkring klockan 13), Boule Diagnostics (klockan 15) och Beijer Alma (under förmiddagen).

Ett antal aktier handlas på måndagen utan rätt till utdelning, bland dessa finns exempelvis ABB (0:80 CHF), Boliden (8:75 kronor samt 4:25 i extra utdelning genom inlösen) och Inwido (2:50 kronor).


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST