Fotograf: Pexels

Verkstadsjätten planerar stor avknoppning

Sandvik ansluter separationståget. 

Verstadskoncernen Sandviks styrelse har beslutat att initiera en intern separation av affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT). Avsikten är att öka Sandvik Materials Technologys strukturella oberoende från Sandvik-koncernen och därigenom sätta större fokus på verksamhetens framtida utveckling, samt skapa flexibilitet.

Det meddelar Sandvik i ett pressmeddelande.

Styrelsen har även beslutat att undersöka möjligheterna för en notering (Lex Asea) på Nasdaq Stockholm, ifall det bedöms stärka Sandvik Materials Technologys position och framtida utveckling.

Separationen och förberedelserna för en möjlig notering förväntas ta minst ett år. Det finns inga garantier för att ett beslut om en faktisk notering av SMT kommer att tas, uppger Sandvik som avser ge mer detaljer längre fram.

"Beslutet att initiera en intern separation av Sandvik Materials Technology är baserat på styrelsens övertygelse om att delarna kommer att utvecklas mer fördelaktigt på egen hand, vilket stärker möjligheterna för lönsam tillväxt och ökar det långsiktiga aktieägarvärdet", säger Sandviks styrelseordförande Johan Molin.

"Sandvik Materials Technology representerar Sandviks ursprung och har varit en grund för andra fantastiska verksamheter som har lett fram till dagens struktur. Från mitt perspektiv kommer en separation att möjliggöra fullt fokus på Sandvik Materials Technologys styrkor och på ytterligare resultatförbättringar", säger Sandviks vd Björn Rosengren.

Läs även: Stockholmsbörsen är rödast just nu – här är aktierna som tar mest stryk

Avknoppning är, framförallt inte på senare dagar något främmande fenomen för kapitaltunga industribolag, och inte heller börsnoteringar av avknopparna. 

Atlas Copco avskiljde som känt bort gruvutrustningsdelen Epiroc från kärnverksamheten. Även SCA gjorde sig av med hygienverksamheten Essity för att endast fokusera på industriell skogsverksamhet.

Det finns en genomgående trend och tråd i att föra ett centrerat och tydligt fokus för koncernbolagens kärnverksamheter. Möjligheten att knoppa av redan välfungerade delar i ny notering är på så vis naturlig, och blir givetvis inte en nackdel för avknopparen på börsen. 

Läs även: Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare just nu – som alla vill jobba för


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST