Fotograf: Pixabay

Storbolaget rasar tvåsiffrigt efter brakförlust

Autoliv-avknoppningen Veoneer sviker med nya siffror och Swedbank släpper bomben att Göran Persson föreslås bli ny ordförande. Här är kursreaktionerna på morgonens viktigaste nyheter.

Efter en positiv inledning tappade Stockholmsbörsen farten och index övergick till minussidan. Bolagsrapporterna fortsatte att komma in, om än i något lugnade takt än i förra veckan, och en före detta statsminister återvände till strålkastarljuset med hjälp av en bank. Veoneer föll brant på en rapport där det mesta gick åt fel håll.

Storbolagsindexet OMXS30 var omkring klockan 13.45 ned 0,1 procent till 1.688. Aktier för 7,6 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

De stora Europabörserna var också något lägre för dagen med nedgångar på 0,2-0,3 procent för tyska DAX och franska CAC40. Oljepriset fortsatte att pressas efter USA:s president Donald Trumps besked i fredags, om att han på egen hand kontaktat Opec och krävt sänkta priser.

Swedbank steg 1,3 procent efter beskedet att bankens valberedning ska föreslå den tidigare statsministern Göran Persson till ny styrelseordförande.

"Jag tycker att valet är positivt för Swedbank. Han är en person med stor erfarenhet och ett brett nätverk", sade Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux, till Dagens Nyheter.

Läs mer: Göran Persson föreslås ta över Swedbank

Swedbank var även föremål för en analys av Moody's. Kreditvärderingsinstitutet skriver att då Swedbanks misstänkta penningtvättsvolymer ser ut att vara betydligt mindre än motsvarande inom Danske Bank, talar det för att eventuella kommande USA-böter också blir mindre för den svenska bankens del.

Bland förlorarna fanns en av Swedbanks rivaler, SEB, som tappade 0,8 procent. I dokument som Svenska Dagbladet tagit del anklagar Finansinspektionen SEB för systematiska brister i arbetet mot penningtvätt. SEB hävdar dock i ett eget uttalande att tidningens beskrivning är felaktig.

I toppen av OMXS30 låg SCA och Swedish Match, medan det gick sämre för Electrolux som fortsatte ned drygt 3 procent efter fredagens rapport. Vitvarubolaget har fått en sänkt rekommendation av Danske Bank, behåll mot tidigare sälj.

En av dagens stora förlorare var bilsäkerhetsbolaget Veoneer, som föll 17 procent efter en delårsrapport som var sämre än väntat ur de flesta synvinklar. Rörelseresultatet var cirka 50 miljoner dollar sämre än väntat och försäljningen var 7 procent under förväntningarna. Den organiska tillväxten under första kvartalet var också svagare än väntat och Veoneer sänkte sin egen prognos för helårets organiska tillväxt till -5 procent, från tidigare "oförändrad till något lägre".

Veoneers vd Jan Carlson tror dock att det värsta kan vara över efter innevarande kvartal.

"Vi tror att det andra kvartalet blir lågpunkten under 2019 och att det fjärde kvartalet blir det bästa under det andra halvåret", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Powercell har tecknat avtal med tyska Bosch om utveckling, produktion och försäljning av Powercells bränslecellsstack S3 för fordonsbranschen. Bosch betalar Powercell 50 miljoner euro, motsvarande cirka 530 miljoner kronor, för licensen samt royalty för varje såld produkt. Avtalet gav rejäl skjuts åt Powercell som lyfte nära 30 procent.

Pilotstrejken i SAS fortsätter och enligt parterna är inga förhandlingar inplanerade. Drygt 1.200 flygningar är inställda på måndagen och tisdagen. Enligt Sydbanks analyschef Jacob Pedersen kostar varje strejkdag mellan 60 och 80 miljoner kronor på flygbolagets resultat. SAS-aktien backade 0,5 procent.

NCC hamnade nära förhandsförväntningarna med sin rapport och byggbolagets aktie uppvisade inte heller några större rörelser: oförändrad vid 153:05 kronor.

Hansa Biopharma fick en rejäl kurssmäll och backade drygt 13 procent efter sin rapport, som visade ökad förlust under årets första kvartal. Dessutom framkom att bolagets arbete med imlifidase, efter möte med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, ser ut att försenas något.

Probi ökade under första kvartalet såväl omsättning som resultat, bland annat tack vare god tillväxt i Europa, Mellanöstern och Afrika. Aktien handlades 5,5 procent högre.

Hexpol fortsatte nedåt i spåren av fredagens rapport, även justerat för avskild utdelning om 2:25 kronor. Hexpol handlades 9,7 procent, eller 7:85 kronor, lägre.

MQ-aktien har i år gått mycket svagt, men måndagen innebar ett lyft på drygt 12 procent. Därmed begränsades kursfallet sedan nyår till 38 procent.

Rhovac föll tungt efter att ha beslutat om en företrädesemission på 181 miljoner kronor, där likviden ska användas till att starta en klinisk fas 2b-studie. Teckningskursen har satts till 19 kronor och Rhovacaktien föll på nyheten med 44 procent till 19:60 kronor.

Bättre gick det för Xvivo, som klättrade 9,3 procent efter ett så kallat PMA-godkännande från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA avseende produkterna XPS och Steen Solution på USA-marknaden.

Dometic fortsatte att stiga efter fredagens kvartalsrapport och var upp 5,4 procent. Flera analyshus har varit positiva till rapporten och SEB Equities har höjt aktien till köp, från tidigare behåll.

En rekommendationshöjning lyfte även Cloetta. Aktien har höjts till köp från behåll av Carnegie och noterades för en uppgång med 5,7 procent.

Dagens Industri påpekade i en analys att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg handlas nära sina rekordnivåer och tidningen anser att det därmed är läge att sälja. Aktien sjönk 2,4 procent.

Läs även: Tipset: Fint köpläge i bankaktien som ska upp 20%


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST