Fotograf: Powercell

Ny tokrusning i bolaget som minskar avgaserna till noll – upp 170% på ett år

Powercell som är en av årets främsta börsraketer rusar på nytt efter avtal med tyska Bosch.

Bränslecellsbolaget Powercell och tyska Bosch har tecknat ett avtal om utveckling, produktion och försäljning av bolagets bränslecellsstack Powercell S3 för fordonsbranschen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bosch betalar Powercell 50 miljoner euro, motsvarande cirka 530 miljoner kronor, för licensen samt en royalty för varje såld produkt. Betalningen kommer att ha en positiv resultatpåverkan under det andra kvartalet 2019.

Avtalet omfattar en gemensam utveckling av S3 och en licens som ger Bosch exklusiv rättighet att tillverka och sälja den nya och förbättrade Powercell S3 för användning i personbilar, lastbilar och bussar.

"Genom det här samarbetet med Bosch kan vi uppnå ett kommersiellt genombrott inom fordonsindustrin som hade varit väldigt svårt att klara på egen hand", uppger Power cells vd Per Wassén i pressmeddelandet.

Aktien hade rusat med 27 procent för dagen vid 14-tiden på måndagen. Därmed har kursen närapå fördubblats sedan årsskiftet och noterar 170 procents ökning på årsbasis.

Powercell utvecklar bränsleceller, en teknik där el utvinns ur vätgas och som innebär noll utsläpp av koldioxid och andra avgaser.

"I och med klimatavtalet i Paris inser alla att vi inte kan fortsätta med bensin och diesel", har Wassén tidigare sagt till Veckans Affärer.

Läs även: Tipset: Fint köpläge i bankaktien som ska upp 20%


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST