Flickr

Urstarka Atlas Copcos rapport lyfter hela börsen

Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett justerat rörelseresultat om 5.262 miljoner kronor för det första kvartalet 2019.

Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 5.015 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 24.181 miljoner kronor. Här låg analytikersnittet på 23.238 miljoner kronor.

Orderingången var 26.812 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 24.782 miljoner kronor.

Verkstadsföretaget Atlas Copcos vd Mats Rahmström uppger sig vara nöjd över att kunna presentera vad han kallar en stark inledning på året med rekordhög orderingång.

”Orderingången i kvartalet var bättre än förväntat, främst på grund av stark orderingång för stora industriella kompressorer och gas- och processkompressorer, några viktiga order från halvledar- och platta bildskärmsindustrin, samt stora order för energiutrustning från uthyrningskunder”, säger Atlas Copco-chefen.

Efterfrågan i övriga delar av koncernen var mer i linje med förväntningarna, det vill säga oförändrade eller något ner, tillägger han.

”Vår serviceverksamhet fortsatte att växa”, säger Mats Rahmström vidare.

”Vår verksamhet är väldiversifierad, både geografiskt och sett till olika industrier, vilket gör oss flexibla och motståndskraftiga”, fortsätter han.

Orderingången under det första kvartalet ökade till 26.812 miljoner kronor (24.829), en organisk ökning på 1 procent. Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var 24.782 miljoner kronor och en organisk minskning med 6 procent.

OMX30 har vänt upp sedan morgonen och Atlas Copcos A-aktie tar en andraplats på Large cap-segmentet med en morgonuppgång på över 6%. 

Läs även: Blytung rapportdag med Swedbank på fortsatt fall


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST