Fotograf: Emma Svensson

”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr

Ingenjören, fotografen och pr-konsulten. Här är tre kvinnor som lyckas förena sin passion för äventyr och upptäckande med en entreprenörslivsstil.

Foto: Emma Svensson

Emma Svensson. Fotograf och grundare av Rockfoto. I dag är hon också bergsbestigare och äventyrare. 

Mest stolt över: "Att som första svensk ha bestigit alla Europas bergstoppar på ett år".

Instagram: emmasvenssonphoto

"Du blir en bättre människa på berget."

Två gånger i livet har hon vetat exakt vad hon ska göra. Första gången det inträffade var när hon plåtade på en rockkonsert. Det ledde till att hon drog i gång Rockfoto, en fotobyrå som specialiserar sig just på rockfoton. Den andra gången hon drabbades av samma tydliga insikt var för tre år sedan, på ett flygplan på väg till Nya Zealand.

"Jag såg filmen 'Everest' och kände bara, shit, jag måste hålla på med bergsklättring!"

Just då fanns ingen praktisk möjlighet för henne att börja klättra, men sedan tog det slut med hennes partner och förra sommaren "spårade klättringen helt ur", som hon uttrycker det.

"Då hade jag klättrat det högsta berget i Europa och tänkte 'vad ska jag nu ha för nytt projekt?'"

Efter två timmars research bestämde hon sig för att bestiga alla de fyrtionio högsta topparna i varje europeiskt land (det blev till slut sextioen toppar). Och dessutom på bara ett år. Hon lyckades och blev första svensk att göra det.

"Jag ville visa att en 'vanlig' människa kan göra det, allt handlar om att bestämma sig. Och man blir en bättre människa av att bestiga berg, det är som att meditera gående", säger Emma Svensson som nu närmast ska bestiga alla de högsta topparna i Nord-, Syd-, och Centralamerika.

Foto: Kajsa Silow

Kajsa Silow. UX-designingenjör på deltid för att kunna äventyra på heltid. Diplomerad äventyrare med bas i Åre som anordnar expeditioner, åker snowboard, surfar, springer trail och spontanäventyrar. 

Mest stolt över: "Att alltid prioritera det som får mig att må bra!". 

Instagram: kajsasilow 

"För mig är det en pågående semester."

Kajsa Silow drömde om att bli äventyrare redan när hon var tretton. Fast då var hon för blyg för att säga det till någon. Som femåring började hon friidrotta, som ung elitidrotta, men hatade att tävla – om hon vann hamnade ju allt ljus på henne. Som artonåring blev hon plötsligt sängliggande och läkarna visste inte om hon någonsin skulle kunna gå igen.

I dag lever hon sitt liv som äventyrare där hon bland annat arrangerar resor och expeditioner, hajkar bergstoppar, bor i tält, surfar, snowboardar och åker longboard (hon var världens första kvinna att longboarda runt Island ...) Kombinerat med ett jobb som designingenjör på deltid.

"Efter att jag kunde röra mig igen har jag bestämt mig för att aldrig göra något som jag inte brinner för! Det är äventyr jag är menad för, jag har viljan och fysiken och jag är aldrig mer när­varande än när jag är ute. Varje gång jag är ute på äventyr är jag den lyckligaste människan i världen, för mig är det en pågående semesterkänsla!"

Det som lockar Kajsa Silow med äventyr är inte prestationen i sig, hon är helt ointresserad av att mäta sig mot någon annan.

"Jag vill se vackra vyer och uppleva hela människans spektrum, skapa andra värden som i stället utvecklar mig som människa. Det är en livsstil där jag experimenterar med mina egna mentala och fysiologiska egenskaper."

Att testa sina egna gränser är ingenting som skrämmer henne.

"Förra året tillbringade jag över tvåhundra nätter i tält och många frågade om jag inte var rädd. Den frågan tror jag aldrig en manlig äventyrare får."

 Läs även: Otålighet och brist på koncentration gör att vi vill ha allt snabbt och samtidigt – men drömmer vi egentligen om något helt annat?

Foto: Axel Adolfsson

Johanna Nygård. Skidälskande outdoorguide i Engelberg i Schweiz. Här bygger hon upp företaget Systrar i bergen som fokuserar på skidresor och äventyr utifrån en feminin filosofi.

Mest stolt över: "Att våga fortsätta utmana och utveckla branschen i en positiv riktning där flera mår bra och upplever bergen utifrån sin nivå". 

Instagram: modigajohanna. 

"Jag vill lyfta fram det feminina."

Som liten och uppvuxen i Umeå älskade Johanna Nygård att åka skidor. Sedan blev hon vuxen, pluggade och flyttade till Stockholm och gjorde karriär inom kommunikationsbranschen. Men någonting skavde och på en arbetsresa för en reklambyrå till skidorten Engelberg i Schweiz trillade poletten ned.

"Det kändes som att komma hem, det här var mitt jag innan tiden i storstaden."

Så hon bestämde sig för att flytta hit för att kunna åka mer skidor, resa mer och träffa fler nya vänner. Och väl på plats hittade hon också sin affärsidé.

"När jag sökte efter resor beskrevs de alltid utifrån ett manligt perspektiv med värdeord som 'prestation', 'fallhöjd' och 'utrustning'. Jag ville bara komma ut och uppleva bergen, hitta en glädje som kommer inifrån och inte för att jämföra mig med andra."

Johanna Nygård började i stället att resa själv, men förstod snart att fler kvinnor sökte samma upplevelser som henne. Så hon startade outdoorbyrån Systrar i bergen.

"Syftet är att lyfta fram det feminina, men vi vänder oss inte bara till kvinnor som kunder. Det handlar mer om en filosofi som bygger på systerskap och där alla är välkomna."

Just nu jobbar hon som skidinstruktör, vandringsguide och klätterinstruktör med fokus på att fortsätta sin utbildning och kunna guida fler bergs­turer, att bli bergsguide. Hennes mål är att få fler människor att vistas i bergen, men det handlar inte om att bestiga toppar.

"Vi tävlar inte i bergen. Vi människor kommer oss själva närmare när vi är ute i naturen, vi skalar bort saker som egentligen inte betyder någonting."

Läs även: Att leda med "Amore" som värdegrund