Fotograf: Mark Lennihan/TT

Utdömd teknik för att lagra förnybar energi på väg mot genombrott: ”Jättesprång i kostnad”

Tekniken har varit för dyr och krånglig. Men så hände två saker som nu gör den till ett av de hetaste spåren i energiomställningen.

Att hitta effektiva och billiga metoder att lagra förnybar energi som sol- och vindkraft är en av de största utmaningarna i energiomställningen.

CSP, concentrated solar power eller termisk solkraft som det heter på svenska, är inte inget nytt men intresset har varit ljumt då tekniken länge varit för dyr och krånglig. Dessutom fungerar den bara på platser med mycket sol och torr luft.

För bara ett par år sedan såg det ut som om tekniken helt skulle försvinna. Men så hände två saker, rapporterar Vetenskapsradion.

Det första var att Kina valde ut CSP som en nyckelteknologi i sin energiomställning. Nu utvecklas den där i ett rasande tempo. Det är framförallt det som gjort att priset på CSP-teknik rasat.

Det andra som hänt var att Dubai precis börjat bygga ett rekordstort CSP-kraftverk på 700 megawatt som påstås kunna leverera solel dygnet runt till ett mycket lågt pris. Projektet har fått stor uppmärksamhet.

"Så det är ett jättesprång i kostnad. Och helt plötsligt så finns det ett perspektiv för CSP att leverera billig förnybar reglerbar el, vilket är något helt annat än det var för ett par år sedan, där man levererade dyr förnybar reglerbar el", säger Johan Lilliestam, professor i energipolitik vid universitetet i Potsdam i Tyskland, till Vetenskapsradion.

Det som skiljer CSP från exempelvis vanliga solceller är att energin från solljuset kan lagras i form av värme i smält salt. Energin används senare för elproduktion genom att låta det flera hundra grader heta saltet förånga vatten som driver en turbin som i sin tur driver en generator.

"CSP kan spela en helt avgörande roll i energiomställningen", säger Johan Lilliestam till Vetenskapsradion.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST