Fotograf: Unsplash/Globala målen

Världens 17 smartaste och viktigaste affärsidéer

Bakom klotets största utmaningar gömmer sig många av århundradets allra bästa affärs- och investeringsmöjligheter. FN:s 17 globala hållbarhetsmål är den hetaste snackisen i både startupkretsar och i riskkapitalvärlden just nu.

Den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit är minst sagt en gigantisk utmaning.

Det krävs massor av idéer och mängder med kapital för att de sjutton globala hållbarhetsmålen, Sustainable Development Goals, för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling ska uppnås till 2030.

"Norden ligger långt framme i arbetet med att nå målen, och Sverige bär definitivt ledartröjan i världen", säger Camilla Brückner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s nordiska kontor.

Men ambitioner och smarta idéer behöver pengar för att kunna förverkligas.

"Att nå de globala målen till 2030 kommer att kräva investeringar på mellan 5 000 och 7 000 miljarder dollar per år. Det är mycket pengar och det internationella biståndet kommer inte att räcka till. Men den goda nyheten är att det inte saknas privat kapital. Det finns 256 000 miljarder dollar på den globala kapitalmarknaden som kan göra underverk om de investeras i hållbar utveckling", säger Camilla Brückner.

Svårigheten att styra om kapitalet har diskuterats länge, långt innan FN:s hållbarhetsmål presenterades 2015.

Men nu börjar allt fler investerare, inte minst de större institutionerna, efterfråga mer fokus på investeringar i företag som adresserar hållbarhets­utmaningar mer aktivt.

Läs hela Veckans Affärers stora special på vår premiumsajt VA Insights:

  • Riskkapitalister som går i bräschen och investerar utifrån FN:s globala hållbarhetsmål.
  • ...och heta startupbolag vars affärsidéer bygger på hållbar utveckling.
  • Intervjuer med tunga profiler som människojuristen Parul Sharma och Niklas Sörensen, vd för Rambolls svenska verksamhet.
  • Hur AI kan lösa svårigheten med att mäta påverkan längs hela värdekedjan.
  • Nordens unika position: "Alla tittar på oss. Det är här i Norden förändringen kommer att hända först".


Prova utan kostnad i 30 dagar


Redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.