Ulla Andersson (V) och Elisabeth Svantesson (M). Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT; Claudio Bresciani/TT

”Skattechock från vänster” och ”högersväng” – så attackeras budgeten från båda håll

Regeringens nya budget möts av skarp kritik.

Det är tydligt att Socialdemokraternas högersväng fortsätter. Man sparar på äldre och unga och sänker skatterna för dem som har det allra bäst. Det sa Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på onsdagen, med anledning av vårbudgeten. 

Socialdemokraterna borde nu byta färg på sin logga, säger hon till Dagens Industri, och tycker att blått eller lila passar bättre för den politik de bedriver.

”Man planerar för stora skattesänkningar för de mest välavlönade, man slaktar Arbetsförmedlingen och man planerar för en uppluckring av arbetsrätten och så vidare”, säger hon till DI.

Borttagandet av värnskatten (som dock inte finns med i vårbudgeten, men som aviseras) är det som Vänsterpartiet är allra mest kritiska mot och de anser att man istället borde satsa på ensamstående mammor och dem som jobbar i välfärden.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är inte heller nöjd med vårbudgeten från regeringen.

”En skattechock som inte är bra för ekonomin som redan är hårt beskattad”, säger hon på en pressträff.

Hon noterade att långtidsarbetslösheten samtidigt ökar, trots att vi haft en "fantastisk högkonjunktur". Gapet mellan de födda i Sverige och utanför Europa ökar, vilket inte bådar gott när konjunkturen vänder ned.

"Man har inte gjort de mest nödvändiga reformerna. Man sparar på polisen trots att brottligheten har ökat, med rån mot unga, och nästan dagliga gängskjutningar", sade hon.

Svantesson tyckte det var "väldigt konstigt" att regeringen skär ner på äldreomsorgen och polisen. Hon pekade bland annat på höjda bensin- och dieselskatter, höjd fastighetsskatt samt att flygskatten blir kvar. 

Läs även: 5 saker i regeringens nya budget du måste ha koll på


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST