Fotograf: Thomas Johansson/TT; Lars Pehrson/SvD/TT; Anders Wiklund/TT

Leif GW:s kändistäta miljöteknikbolag rusar 80% första dagen på börsen

Seg måndagsbörs  - men här är aktierna som rasar och rusar.

Stockholmsbörsen har inlett den nya veckan oregelbundet, i allmänhet är rörelserna på finansmarknaden begränsade i avvaktan på makrobesked och bolagsrapporter.

Vid 13.20-tiden var OMXS30 oförändrat kring nivån 1.622 och aktier för lite under 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX ned 0,2 procent och franska CAC40 upp i samma härad.

Bland storbolagen var H&M upp 0,9 procent. I slutet av förra veckan utmärkte sig SEB på köpsidan i modeaktien. Ingen insynsrapportering har ännu noterats därefter. Från och med denna måndag är samtliga avslut i OMXS30-aktier anonyma.

Banken Nordea, liksom verkstadsbolagen Atlas Copco och Volvo, backade mellan 0,4 och 1,0 procent.

Utanför storbolagsindexet klättrade Soltech 7,5 procent. Solenergibolaget omsatte runt 44 miljoner kronor under årets första kvartal, mer än 200 procents ökning från motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet redovisas tillsammans med bolagets fullständiga rapport den 25 april.

Invisio har fått en order värd 111 miljoner kronor från en kund inom det amerikanska försvarsdepartementet. Aktien lyfte drygt 6 procent.

Powercell, som i förra veckan föll tungt sedan kunden Nikola Motors valt att inte använda bolagets bränslecellstackar för serieproduktion, vände uppåt och steg nära 4 procent. Powercell har fått en beställning på testkörningar av bränslecellstackar från en tysk biltillverkare.

Gomspace stärktes 7,5 procent. Rymdteknikbolaget har reviderat ett tidigare avtal med Sky and Space Global och parterna har dessutom kommit överens om ytterligare ett avtal.

Lumito ska göra en nyemission med företrädesrätt till ett värde av 35,7 miljoner kronor. Aktien svarade på nyheten med att tappa en fjärdedel av värdet.

Catena Media kommer att visa negativ organisk tillväxt för årets första kvartal, tror Pareto som anger omregleringen av den svenska spelmarknaden som huvudorsak. Pareto behåller sin köprekommendation men sänker riktkursen till 76 kronor (122). Catena Media var ned 3,7 procent till 58:20 kronor.

Polarcool steg nära 9 procent. Bolaget uppger att den kliniska studien med Polarcap System som behandling vid hjärnskakningar från ishockeyspel visat att kylda spelare kommit snabbare tillbaka i spel. Resultaten i studien är enligt Polarcool statistiskt signifikanta.

Bränsleteknikföretaget Triboron, med kända namn som Carl-Henric Svanberg, Hans Stråberg, Göran Persson och Leif GW Persson på ägarlistan, gjorde debut på First North och steg kraftigt på premiärdagen. I den nyemission som gjordes inför listningen var teckningskursen 8:80 kronor, men strax efter lunchtid kostade aktien 15:60 kronor - cirka 80 procent över teckningskursen.

LÄS MER: Leif GW avslöjar hur mycket han satsar i sin nya favoritaktie: ”Först tecknade jag för 4 miljoner kronor”

Energiteknikbolaget Metacon avancerade 14 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med japanska Futamura Chemical gällande gemensam utveckling av kraftgenereringssystem.

Collector har fått en sänkt rekommendation av SEB, till sälj från tidigare behåll, och aktien sjönk drygt 6 procent.

På makrofronten väntas policybesked från ECB senare i veckan. Samtidigt är handelssamtalen mellan USA och Kina i fortsatt fokus på finansmarknaden. USA-terminerna var svagt ned inför den nya veckans handel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST