Elon Musk. Fotograf: Jake May/The Flint Journal via AP / TT

Efter försäljningsmissen: Tesla-aktien rasar 9% – och Musks rättstvist fortsätter

Tesla backar medan Elon Musk är i domstolsförhandling.

Elbilstillverkaren Teslas aktie faller 9 procent på Wall Street efter att leveranser under det första kvartalet kommit in betydligt lägre än väntat.

Under kvartalet levererade Tesla totalt cirka 63 000 fordon, 110 procent fler än motsvarande kvartal i fjol men 31 procent färre än föregående kvartal. Bloombergs analytikerestimat låg kring 76 000 fordon totalt. Teslas Model 3-leveranser uppgick till 50.900 fordon under det första kvartalet 2019, vilket också var färre än Bloomberg News snittestimat, som låg på 51 750 stycken.

Läs även: Tesla vädjar till anställda att jobba extra för att klara leveranserna

Bolaget flaggade också för att det kan få en negativ resultateffekt.

”På grund av lägre än förväntade leveransvolymer och flera prisjusteringar, räknar vi med att första kvartalets nettoresultat blir negativt påverkat. Men ändå avslutade vi kvartalet till tillräcklig kassa”, skrev bolaget.

Prognosen för helåret, som satts till 360 000-400 000 fordon, bekräftades dock.

Samtidigt fortsatte den rättsliga tvisten mellan Teslas vd, grundare och tidigare ordförande Elon Musk och den amerikanska finansinspektionen SEC i en domstolsförhandling på Manhattan på torsdagen. Det rapporterar Reuters.

Förhandlingen gäller ett antal Twitter-meddelanden om Teslas försäljningsprognoser som Elon Musk publicerade i februari trots att han tvingats bort från ordförandeskapet efter en uppgörelse med SEC tidigare under året.

SEC-uppgörelsen relaterade till en stämning mot Elon Musk efter det omtalade uttalandet ”utköpsfinansieringen är säkrad”, där vd:n indikerade att Tesla skulle tas från börsen vid kursen 420 dollar. Tesla är fortsatt kvar på börsen, stängningskursen på onsdagen var 291:81 dollar.

Under torsdagens förhör kommer advokaterna hävda att den försäljningsprognos på 500 000 fordon för 2019 som Elon Musk publicerade inte innehöll någon ”substantiell ny information”. Elon Musk backade fyra timmar senare och skrev att det mer troligt skulle landa på 400 000 fordon i leveranser, men att produktionen skulle landa på 500 000. Tidigare prognoser hade specificerat 350 000-500 000, väntas advokaterna hävda.

Vid torsdagens domstolsförhandling väntas SEC hävda att Elon Musk enligt avtal är förbjuden att publicera någon som helst prognosinformation efter uppgörelsen när han avsattes som ordförande i bolaget.

Elon Musks beteende mot SEC har även efter de nya rättsliga turerna varit kyligt. Bland annat har han kallat myndigheten för ”Shortseller Enrichment Commission”, hänvisandes till att SEC:s akronym egentligen skulle vara ute efter att berika blankare som tjänar pengar när Teslas aktie faller.

Mer läsning: De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST