Fotograf: Pexels

Bogotá införde bilfria söndagar – nu tar världens storstäder efter

Allt fler städer hakar på bilfria trenden.

Att besöka Colombias huvudstad Bogotá på en söndag sägs vara en oförglömlig upplevelse. Från klockan 7 på morgonen till klockan 2 på eftermiddagen stängs stora delar av staden av för all fordonstrafik.

Istället fylls gator och torg av cyklar och människor som springer eller går i vad som blivit världens största folkfest. I snitt tar sig en fjärdedel av stadens invånare, cirka 1,7 miljoner människor, ut på gatorna på söndagarna.

Programmet som kallas Ciclovia, vilket betyder cykelväg på spanska, har många år på nacken. Redan 1974 startade initiativet men har sedan dess växt såväl vad gäller antalet gator som antalet besökare.

Läs även: Volvos prestigemärke Polestar lanserade precis sin första elbil – som tar upp kampen med Tesla Model 3

Initiativet, som vid sidan av miljöaspekter har många hälsomässiga fördelar för stadsborna, sprider sig nu över världen.

Enligt en artikel i tidningen Vox förra sommaren hade över 400 städer runt om i världen initierat liknande insatser för att få bort bilarna från gatorna.

I Ottawa, Kanada, stängs en stor del av staden av för biltrafik på söndagar under maj till september. I Mexiko City, en av de mest trafikerade städerna i världen, har staden blivit väldigt trevlig att promenera och cykla i under ett antal timmar på söndagar i det som kallas Muévete en Bici.

Barcelona har infört så kallade ”superkvarter”. I det avstängda området tillåts bara lokala fordon som går väldigt sakta.

För andra året i rad stängdes ett stort område av i Paris under september, Journée sans voiture, och i fjol höll Philadelphia sitt första Philly Open Streets under en dag. De hade inspirerats av effekterna av att gatorna stängdes av i samband med ett besök av påven i fjol.

En del av San Antonio, Texas, var bilfri den dagen också.

Bangalore i Indien och Kapstaden i Sydafrika är andra exempel på städer som tagit efter initiativet från Bogotá.

Mer läsning: Hans klimatinitiativ ska få 66 miljoner bankanställda att driva förändring inifrån


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST