Fotograf: Christian von Essen, Stefan Nilsson (montage)

Hon för vidare Hans Roslings arv - med bilder tagna hemma hos fattiga och rika

Gapminders medgrundare Anna Rosling Rönnlund om hur våra hjärnor lurar oss till en negativ världsbild och senaste folkbildningsprojektet Dollar Street.

Anna Rosling Rönnlund är medgrundare av Gapminder och skrev boken Factfulness tillsammans med sin man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling. Boken blev en enorm försäljningsframgång och den världskände svenskens sista verk.

Läs mer: Hans Roslings sista gåva till världen: Boken Factfulness förklarar varför apor ger mer korrekta svar än människor på hur det är ställt i världen

Genom föreläsningar, workshops och kostnadsfritt undervisningsmaterial fortsätter Gapminder med att sprida data och kunskap om världen som den faktiskt ser ut.

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

Heja framtiden programleds av Christian von Essen.

Det visar sig nämligen att ytterst få känner till den positiva utveckling som sker varje dag på global nivå. Genom en ökad förståelse av världen kan vi tillsammans ta tag i de problem som verkligen behöver lösas, menar Anna Rosling Rönnlund.

”Folk har ganska bra koll på negativa trender. Vår hjärna tenderar att vara primad och ofta tänka negativt”, säger hon.

Initiativet Dollar Street är tänkt som ett komplement till datavisualiseringen med linjegrafer och färgglada bubblor som Gapminder är kända för. Ambitionen är att visa vad siffrorna betyder för vanligt folk.

”Dollar Street bygger på en väldigt enkel idé. Föreställ dig att hela världen bor på en gata. De fattiga till vänster och de rikaste till höger. Alla i världen bor på den här gatan och husnumret är den inkomst man har. Sen åker vi hem till folk på olika inkomstnivåer och dokumenterar hela deras hushåll.”

Omkring 140 saker dokumenteras i varje hem, alltifrån toalett till bord och säng. Alla bilder laddas upp på en hemsida som är tänkt att bidra med nya perspektiv.

”Det är ganska läckert att på samma inkomstnivå så ser livet ganska likadant ut i hemmet oberoende var vi är i världen. Det finns stora likheter mellan Malaysia och Togo fastän i våra hjärnor tenderar de att vara så kulturellt skilda åt som det bara kan bli. Vi löser vardagsfunktioner ganska likartat.”

Lyssna på hela avsnittet av Heja Framtiden med Anna Rosling Rönnlund: