Fotograf: Electrolux

Matsvinnsexperten: ”Vi matar våra soptunnor med en tredjedel av all mat som produceras – det håller inte”

Rysk-danska Selina Juul led av matbrist under uppväxten. Nu driver hon Danmarks ledande rörelse för att minska matsvinnet – och vill få oss att sluta använda frysen som sista viloplats för överbliven mat. ”Forskning visar att varannan europeisk medborgare har unidentified frozen objects i frysen”, säger hon.

”Världen slänger en tredjedel av all mat som produceras vilket motsvarar 1,3 miljarder ton mat. Det är tillräckligt för att mätta 1 miljard svältande människor.”

Det hävdar en av världens främsta företrädare för att stoppa matsvinnet, Selina Juul, under en dragning i samband med Electrolux-eventet ”The Future Kitchen”.

På frågan om publiken vet vad ett ufo är förstår man att det var en kuggfråga där hennes svar blev att det inte är något flygande tefat, utan ett ”unidentified frozen object”.

Hennes poäng är att konsumenter använder frysen som ändstation innan maten förpassas till soptunnan.

”Forskning visar att varannan europeisk medborgare har unidentified frozen objects i frysen.”

Hon väcker skratt bland åhörarna då hon illustrerar en slags sista vila för maten och menar att vi ofta utser en särskild hylla i frysen för mat som troligtvis kommer att förpassas till soporna.

Läs även: Gunhild Stordalen: "Maten är länken mellan människans och planetens hälsa"

Selina Juul som är född i Ryssland och led matbrist under uppväxten berättar att hon för ett antal år sedan drog igång rörelsen ”Stop spild av mad” (Stoppa matsvinnet) och hjälpte Danmark att reducera den mat som slängdes med 25 procent under åren 2010–2015.

Idag går ändå 700 000 ton av all mat per år till spillo i Danmark, vilket kan jämföras med 860 000 ton för Sverige. Men då har ju Sverige en betydligt större befolkning.

Selina Juul, som utsågs till Årets dansk 2014 och vann Nordiska Rådets miljöpris året dessförinnan, pekar på att vi i takt med en snabbt växande befolkning på jorden riskerar en större resurskris 2030.

För att undvika ett sådant katastrofscenario måste vi dels minska matsvinnet till hälften, dels göra detsamma med den mat som går förlorad genom exempelvis förstörda skördar i u-länder. Ett problem som naturligtvis har förvärrats i takt med sämre väder.

”Det handlar både om matsvinn och förlust av mat och vi måste börja ta tag i frågan. Det håller inte att vi matar våra soptunnor med en tredjedel av all mat som produceras.”

Selina Juul pekar ut en rad fällor som bidrar till ett onödigt högt matsvinn.

En är att vi inte är tillräckliga vaksamma under storhelger, utan vräker på med mat och slänger en massa i efterhand. En annan att olika system för datummärkning förvirrar konsumenten och att vi i avsaknaden av ett enhetligt system tar det säkra före det osäkra.

Situationen kompliceras även av att många av dagens förpackningar gör att vi inte får ut all mat – i vissa fall blir så mycket som 25 procent kvar i förpackningen, enligt Selina Juul.

Hon ser också bufféer som ett stort problem i det att vi inte bara vräker i oss mat vid sådana tillfällen, utan lämnar en massa kvar på tallrikarna.

I en uppföljande paneldebatt menar Selina Juul också att när det gäller själva matbutikerna krävs andra metoder än att ställa exempelvis mejeriprodukter med äldre datum längst fram i hyllan.
För när priset är detsamma tar vi hellre varor med senare förbrukningsdatum, även om vi måste sträcka oss lite längre.

Panelen, som även består av Karma-grundaren Hjalmar Nordegren som säljer överbliven mat åt mataffärer och restaurangägare och Sofia Andreasson från Electrolux som arbetar med trendforskning, tycks rörande överens om att det krävs stora utbildningsinsatser för att förändra attityden till överbliven mat.

Läs även: Rädda-maten-appen Karma har tagit in 110 miljoner kronor – ska rädda ännu mer mat

”Vi satsade först på Guide Michelin-restauranger för när den sortens restauranger erkände matsvinn som ett problem blev det enklare att få med sig andra”, säger Hjalmar Nordegren.

Hjalmar Nordegren berättar också att då exempelvis Ica Liljeholmen med hjälp av Karma lägger ut erbjudanden om överbliven mat till superlågt pris tar den slut på några timmar.

Sofia Andreasson förklarar att Electrolux har satt upp som mål att senast 2030 ha utbildat 300 miljoner människor i hur man kan laga mat på ett mer hållbart sätt.

På frågan hur panelens optimistiska men även mer pessimistiska syn på matsvinn ser ut inför de kommande 5–25 åren svarar hon:

”Jag är optimistisk i det att vi i det här rummet börjar tala om hur vi med förenade krafter kan ta itu med problemet och jag är pessimistisk i det att det inte sker tillräckligt snabbt.”

Rysk-danskan får in en fin poäng när hon påpekar att om världen lyckas få ordning på problemet behövs inte bolag som Karma:

”Min pessimistiska syn är att Karma är världens bästa app på området matsvinn inom 25 år, haha”, säger Hjalmar Nordegren.


Så blir du en ”Superhjälte” när det gäller matsvinn, enligt Selina Juul:

  • Gör det till en vana att månatligen gå igenom och förbruka ufo:n, unidentified frozen objects.
  • Handla endast matvaror du behöver och därmed förbrukar.
  • Använd mindre tallrikar då större ofta frestar att lägga på mer.
  • Lägg inte olika frukter tillsammans då skalen har ämnen som snabbare bidrar till att det uppstår ”bruna fläckar” på närliggande frukter.
  • Återodla överblivna grönsaker och annat.

Mer läsning: Boom för en ny veganindustri – när allt fler vänder köttet ryggen