Fotograf: Mostphotos

Bankrally på börsen – utbombade Swedbank-aktien tar revansch

Stockholmsbörsen stiger mer än de övriga europeiska marknadsplatserna och bakom lyftet stod inte minst banksektorn.

Omkring klockan 12 hade OMXS30-index stigit 0,6 procent till 1.590 och aktier för drygt 6 miljarder kronor var omsatta. I Tyskland och Frankrike noterades de ledande indexen marginella 0,1 procent upp.

Bankerna i allmänhet och Swedbank i synnerhet drog upp index. Detta i skuggan av ett besked från Standard & Poor's att Swedbank kan komma att få sänkt kreditbetyg som följd av penningtvättsmisstankarna mot banken.

I en intervju med Dagens Industri menar Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden, att den senaste tidens kursnedgång gett bottenfiskarna ett ypperligt tillfälle att gå in i Swedbank.

"Det är enorma vinster som skulle behöva försvinna för att motivera kursfallet", säger han.

Swedbank steg 6 procent samtidigt som SEB och SHB noterades 2,6 respektive 1,7 procent upp.

Volvo stärktes 1,3 procent till 150 kronor, sedan Goldman Sachs återupptagit sin bevakning av aktien med en köprekommendation och riktkursen 175 kronor.

En kraftig avmattning verkar vara inprisad i aktien, men utan hänsyn till den marginalpotential som kostnadsbesparingar och Volvos serviceverksamhet erbjuder, menar Goldman Sachs som med hänvisning till en så kallade sum-of-the-parts-värdering menar pekar på en uppsida på närmare 50 procent.

Sämre gick det för Assa Abloy som sjönk 2,2 procent och därmed var svagaste aktie inom OMXS30. Bolaget har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley, till undervikt från tidigare jämvikt.

"Assa Abloy är ett av de bäst skötta bolag vi följer, med en försvarbar marknadsposition. Med det sagt ser aktien alltför högt prissatt ut på nuvarande nivåer efter årets uppgång", skriver bankens analytiker.

Även Astra Zeneca gick svagt efter en rekommendationssänkning, i detta fall av UBS till sälj från tidigare behåll. Aktien var ned 1,2 procent.

Fabege får en ny vd i Stefan Dahlbo, som närmast kommer från vd-posten i bolaget Byggmästare Anders J Ahlström. Stefan Dahlbo har tidigare bland annat varit vd för HQ AB, vice vd och vd för Investment AB Öresund, samt vd för HQ Bank. Fabege handlades upp 1,7 procent.

Oscar Properties föll på nyheten att bolaget ska se över sin kapitalstruktur. Det innebär bland annat att utestående obligationslån förlängs och att utdelningen på preferensaktier ställs in på obestämd tid. Bolaget avvecklar också byggentreprenadverksamheten i dotterbolaget Allegro. Bostadsutvecklaren backade drygt 8 procent medan dess preferensaktie föll 53 procent.

Läs mer: Oscar Properties på fallrepet – aktien störtdyker efter nya krisåtgärder

 

Industrivärden har fått en rekommendationshöjning av Nordea, från behåll till köp med riktkursen 230 kronor. Aktien steg 1,5 procent till 200 kronor.

Förhandlingarna mellan flygbolaget SAS och SAS Pilot Group (SPG) har brutit samman i hela Skandinavien och nu varslar facket om konfliktåtgärder från och med 26 april. SAS-aktien dök 1,3 procent.

C-rad steg drygt 4 procent. Bolaget har tecknat avtal om att utrusta tre cancercenter i USA, och ordervärdet uppgår till cirka 11 miljoner kronor.

Catena Media fortsatte tappa för tredje handelsdagen i följd, ner drygt 3 procent, till den lägsta nivån sedan sommaren 2016.

Fluicell avancerade 7 procent. Bolaget har sålt ett Biopen-system till en kund i USA, med ett ordervärde på cirka 23.000 dollar.

First North-listade vindkraftsutvecklingsbolaget Seatwirl, som handelsstoppades på måndagseftermiddagen efter en kursuppgång på 15 procent, meddelar att förhandlingar pågår om en investering i bolaget på totalt 70 miljoner kronor genom en emission. När handeln på tisdagen återupptogs backade aktien närmare 13 procent.

Solenergibolaget Azelio lyfte 12 procent, efter att ha tecknat en avsiktsförklaring med det pakistanska bolaget JD Aviation om introduktion av Azelios teknik på den pakistanska marknaden.

Missa inte: Rekordår väntar för utdelningar – de här 10 aktierna ger allra mest


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST