Fotograf: Pixabay / Instantor

Efter toppjobbet på betalbolag: Hon startar fintech-nätverk för kvinnor

Nystartade Women in Fintech ska hjälpa tjejer i karriären att bryta igenom glastaket. ”För mig handlar det om att stötta och ge tillbaka”, säger grundaren Raiha Buchanan.  

”Det finns många kvinnor i tekniksektorn, särskilt i Sverige. Vi har valt att fokusera på fintech, som täcker allt från storbanker till små startups, där det saknas nätverk i dag”, säger Raiha Buchanan, marknadschef på snabbväxande Instantor.

Tillsammans med bolagets tekniska chef Helene S Westerlund har hon dragit igång organisationen Women in Fintech för att stötta och hjälpa tjejer inom sektorn. Målet är 50/50 könsfördelning och en bättre arbetskultur inom fintech i Sverige och internationellt. Just nu för de samtal med flera partners.

”Nu när jag har möjlighet att hjälpa andra, vill jag göra det”, säger Raiha Buchanan.

Nyzeeländska Raiha Buchanan var tidigare global digital chef för Bambora. Helene S Westerlund, som kom till Instantor strax efter henne, har bland annat varit teknikchef på Specos Software och utvecklingschef för spelbolaget Betssons tekniska plattform.

Ambitionen är att skapa en jämställd miljö inom fintech, stötta kvinnor att förverkliga sina ambitioner inom området och skapa en mötesplats där kvinnor inom branschen kan mötas och utbyta erfarenheter. Förhoppningen är att skapa en konkret mötesplattform för att göra skillnad efter bland annat Metoo-upproren.

”Jag har jobbat över sju år i fintech. I finanssektorn är det väldigt mansdominerad, särskilt på högre nivå. Men i fintech kan vi ändra på det. Jag tror det gäller att ha starka kvinnliga ledare att se upp till. Vi behöver fler kvinnliga förebilder. Vi tjejer behöver stötta varandra utan att konkurrera med varandra.”

I skrivande stund diskuterar grundarna samarbete med storbanker, fintech- och vc-bolag.

Women in Fintech ska bjuda in till möten varannan månad där kvinnor kan inspireras, dela kunskaper och nätverk för att tillsammans bryta igenom glastaket. Genom att facilitera mötesplatser strävar de efter att locka fler kvinnor till sektorn.

Det första eventet  lockade runt 30 kvinnor från Argentina, Australien, Brasilien, Kina, Korea, Nya Zeeland, Sverige, Tunisien och Ukraina inom allt från juridik till kommersiella och tekniska roller från Bambora, Danske Bank, Findec, Nordax med flera bolag.

”Min plan med tanke på min roll som ansvarig  för ASEAN-expansionen i Instantor är att vi ska nå ut globalt med start där”, säger Raiha Buchanan.  

Den 13 maj är det dags för nästa möte i Stockholm. Det tredje blir eventuellt i Helsingfors.
Det första mötet bekostades av Instantor. De deltagande kvinnorna fick ansöka, för att rätt personer skulle komma, berättar hon, och säger att intresset var extremt stort.   

Bara 38 procent av de anställda i fintechsektorn är kvinnor enligt Handelshögskolans rapport ”Stockholm FinTech report 2018”. I Europa ser det ännu sämre ut, understryker hon. För att få statistiskt stöd för det tittar Women in Fintech på om de ska göra en egen undersökning.

Mångfald, är extra viktigt inom fintech, understryker Raiha Buchanan.  

”Homogena grupper har samma angreppssätt. Men fintech kräver disruptiv innovation. Här behövs mångfald för att inte adressera problem på samma sätt om och om igen.”    

Läs även: Fintech-experten: ”Andra länder sneglar på Sverige för att lära sig mer om hur vi jobbar”