Fotograf: Bioarctic (montage)

Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”

En avbruten fas 3-studie fick forskningsbolaget Bioarctic att falla fritt på börsen – för att sedan handelsstoppas. Men enligt huvudägaren och medgrundaren Lars Lannfelt beror kursreaktionen på ett missförstånd. I själva verket är det positivt för bolaget, säger han.

Att Biogen och Eisai avbryter de globala fas 3-studierna med aducanumab mot alzheimer är bra för Bioarctic eftersom bolaget blir av med en konkurrent. Det säger Bioarctics storägare Lars Lannfelt till Dagens Industri.

"Vi har inte problemen som de har", säger han till Di.

Lars Lannfelt äger nästan 36 procent av aktierna i Bioarctic, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning. Bioarctic-aktien föll med drygt 26 procent innan den handelsstoppades.

Läs mer: Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget

"Att vår kurs faller beror på att allmänheten och aktieanalytikerna inte förstår det här som jag pratar om. De tror att vi är likadana. Jag är inte ett dugg orolig för vår del", säger Lars Lannfelt till Di.

Beslutat att avbryta de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab (BIIB037) mot alzheimer baseras på en analys av en oberoende dataövervakningskommitté som indikerar att studierna sannolikt inte kommer att nå sina primärmål. Det framgår av ett pressmeddelande.

Aducanumab är en konkurrent till antikroppen BAN2401 som svenska Bioarctic utvecklat i samarbete med just Eisai och Biogen. BAN2401 och aducanumab tillhör samma läkemedelsklass: antikroppar mot beta amyloid (Aß).

Aducanumab har länge ansetts ligga i fronten i forskningen i den aktuella klassen. Aducanumab har tidigare haft problem på biverkningssidan - där Bioarctic har sett utrymme för förbättringar via BAN2401 - men enligt torsdagens pressmeddelande så avbryts studien nu på grund av bristande effekt och alltså inte på grund av biverkningar per se.

Biogen handlas ned 26 procent i den amerikanska förhandeln till kursnivåer kring 240 dollar. Den amerikanska banken Stifel tror att aktien kan pressas ned till intervallet 200-240 dollar efter beskedet, enligt Bloomberg. Alzinova är också verksamt inom Alzheimerforskning.

Lars Lannfelt har en bakgrund som professor i geriatrik vid Uppsala universitet. Ifjol kunde han och den andre huvudägaren Pär Gellerfors titulera sig miljardärer efter att börsvärdet i Bioarctic ökat med 300 procent på två dagar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST