Fotograf: Tomas Oneborg / SvD / TT

Utspelet: Busch Thor öppnar för samtal med SD

Kristdemokraterna måste tänka i nya banor i tomrummet efter Alliansen, enligt KD-ledaren.

Kristdemokraterna måste kunna samtala med samtliga partier i riksdagen för att få stöd för sina politiska förslag – och där ingår Sverigedemokraterna. Det skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor i ett inlägg på Facebook.

”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så”, skriver hon.

KD-ledaren får stark kritik från sina forna allianskollegor Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), som ju båda backat S- och MP-regeringen för att hindra SD från politiskt inflytande.

”Sorgligt att KD öppnar för förhandlingar med detta parti. Sannolikt är det första steget mot det konservativa block som SD drömmer om”, säger Jan Björklund till Dagens Nyheter.

”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen”, skriver Annie Lööf på sin Facebooksida.

Men Busch Thor framhåller att i tomrummet som uppstått efter Alliansen har Kristdemokraterna tvingats tänka i nya banor för att få maximal utdelning för sin politik.

”Därmed måste vi även, i enskilda sakfrågor, kunna samtala med alla partier i Sveriges Riksdag. Både de vi känner en gemenskap med och de vars principer ligger långt från kristdemokratisk ideologi.”

Beslutet har ”föregåtts av långa och djupa diskussioner i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Beslutet är fattat med stort stöd”, enligt Busch Thor.

Läs även: Ekonomernas hatobjekt 'flyttskatt' slopas i nya uppgörelsen – flygskatten gör comeback


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST