Vinnarsviten förlängs med fjärde dagen på plus – här är dagens största vinnare

Stockholmsbörsen inleder nya veckan med stigande kurser efter tre raka handelsdagar på plus. Småbolagen Pledpharma och Incoax drar iväg rejält på nyheter.

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande index och efter att ha noterats på plus de senaste tre handelsdagarna. Bank- och gruvaktierna bidrog och starkast gick SSAB efter att konkurrenten Vale varslat om ytterligare nedstängning. Electrolux låg i botten av storbolagsindexet i spåren av svag vitvarustatistik från USA.

Vid lunchtid var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till 1.603. Aktier för 6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var utvecklingen blandad. Dax var minus 0,2 procent medan CAC40 var upp 0,1 procent.

SEB noterades 2 procent upp till 96:10 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt SEB till köp (behåll) och justerat upp riktkursen till 105 kronor (102).

Bankaktierna tog också stöd från Europa, efter att Moody's vidhållit sin prognos för italienska statspapper, som i stor utsträckning ligger hos landets banker. Samtidigt lyfte Deutsche Bank och Commerzbank 4-6 procent på besked om att fusionsförhandlingar har inletts.

Nordea och SHB steg 1,5 respektive 1,3 procent.

Också gruvbolag lyfte i Europa. SSAB var i tätposition bland de svenska storbolagen, 3 procent upp, efter att konkurrerande Vale fått stänga ytterligare en gruva till följd av säkerhetsbrister efter den dammkollaps som i januari tros ha orsakat 300 dödsoffer.

Electrolux tappade 0,8 procent. Under morgonen visade branschstatistik att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, sjönk med 8,0 procent i februari. De produktsegment som Electrolux är mest verksam inom (spis/ugn/kyl/frys) var dock inte ner lika mycket.

I övrigt fanns fordons- och verkstadsaktier i botten jämte telekomtillverkaren Ericsson (minus 0,8 procent).

Den tyska fordonsunderleverantören Leoni, som tillverkar kablar och vajrar, överger sina prognoser för 2019 efter en svag inledning på året. Bolaget hänvisar till en rad faktorer och skriver bland annat att marknadsvillkoren är fortsatt utmanande, särskilt i Kina. Prognosen för 2019 släpptes så sent som i början av februari och bolaget skriver att de två första månaderna av 2019 har varit tuffa. Leoni noterades 17 procent ner i Frankfurt.

Hexagon tappade 0,6 procent, Atlas Copco var 0,5 procent lägre, Autoliv backade 0,3 procent och Assa var 0,1 procent ner.

Saab steg 3 procent utan större nyhet.

Skanska gick upp 1,6 procent. Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher säger till Dagens Industri att Skanska är missförstått av aktiemarknaden och det finns stora dolda värden i byggbolaget. Carnegie Fonder äger nära 1,9 procent av aktierna i Skanska.

Läs mer: Fondesset Blecher: Det här är börsens mest undervärderade bolag – som marknaden totalt missar

Rottneros steg drygt 8 procent efter att ha fått en köprekommendation av Dagens Industri.

Pledpharma avancerade 11 procent. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus för bolagets läkemedelskandidat Aladote, avsedd för att reducera leverskador till följd av paracetamolförgiftning.

Incoax har gjort en riktad nyemission om 38 miljoner kronor till kurs 12:50 kronor, motsvarande en rabatt om 2,6 procent. Aktien steg 16 procent till drygt 14 kronor.

ÅAC var 8 procent upp. ÅAC:s dotterbolag Clyde Space har utsetts av polska KP Labs att tillhandahålla uppskjutningen av Intuition1-missionen. Ordervärdet uppgår till cirka 5 miljoner kronor.

Läs även: Proffsens rykande färska köptips: Stabil trotjänare och spännande chansaktie


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST