Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi och Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson pekar ut vinnaraktier. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT, Sofia Olsson/SvD/TT, Swedbank (montage)

Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

Den allt svagare kronan innebär jackpot för stora svenska exportföretag.

Kronförsvagningen är generellt sett positiv för börsen, men långt ifrån alla företag gynnas av att kronan tappar i värde.

Exportföretagen tjänar förstås mer på det ju mer försäljning och verksamhet de har i annan valuta än kronor medan bolag som har stor kostnadsbas i kronor eller som importerar varor i annan valuta drabbas negativt.

"Vinnare, för sådana finns det gott om, är exempelvis SCA, Holmen, Boliden, SSAB och Billrerudkorsnäs", säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

"Dessa har förvisso kostnader i kronor men exporterar sina produkter i annan valuta. Tumregeln är att om kronan försvagas med 10 procent så ökar vinsten före skatt med över 20 procent", säger han.

Även bolag som Ericsson, Volvo, Husqvarna, Alfa Laval, Sandvik, SKF och Trelleborg tillhör vinnarna på en kronförsvagning. Här ger en 10-procentsrörelse 13- 20 procent ökning av vinsten före skatt, uppger han.

"Förlorare är bolag som Clas Ohlson, som vi kunde läsa om i förra veckans rapport och exempelvis Kappahl. Neutralt blir det för fastighetsbolag, banker, ICA och Axfood."

"Tror man som jag på ytterligare kronförsvagning bör man välja bolag som gynnas."

Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, lyfter också fram SSAB som en stor vinnare på en generell kronförsvagning. Enligt honom ökar stålföretagets rörelseresultat med 30 procent om kronan försvagas med 10 procent, vilket till och med gör bolaget till den största vinnaren i hans beräkningar.

Boliden och Stora Enso skulle öka sina rörelseresultat med 15 respektive 7 procent i ett sådant scenario, enligt honom.

Det är dock inte så enkelt att man bara kan extrapolera detta till hur bolagen ska gå på börsen eller hur börsen ska gå generellt till följd av kronförsvagningen. En tyngre vägande faktor för börsutvecklingen är analytikernas vinstrevideringar.

"Kronförsvagningen väger, enligt min uppfattning, inte lika tungt som vinstrevideringarna. Kurserna påverkas istället mer utifrån vilken riktning vinstestimaten tar. Detta finns det gott om forskningsstöd för, den så kallade momentumeffekten", säger Jonas Olavi.

Läs även: Dåliga nyheter för kronan: Inflationen missar målet

Hur utländska investerare resonerar utifrån befarade valutakursförluster för innehav på den svenska börsen påverkar naturligtvis också, då en fortsatt kräftgång för kronan kan göra att de tappar mycket av sina kursvinster.

Det kan bli ett problem för svenska aktier oavsett hur vinstprognoserna utvecklas, varnar Mattias Isakson.

"Vinnarna i rapportperioden kan mycket väl bli cykliska bolag", spår Jonas Olavi.
I bolagsrapporterna för fjärde kvartalet var det få bolag som såg särskilt mörkt på framtidsutsikterna och de kapitalmarknadsdagar som förflutit har på ett generellt plan andats stabilitet.

Risken finns förstås att slutet av kvartalet är svagare än det som kommunicerats i början av kvartalen, framhåller han.

"Bankernas värderingar har ju också kommit ned en del, vilket ger ett bättre utgångsläge att kunna slå förväntningarna. Jag tror också att fastighetsbolagen fortsätter att leverera bra resultat, men detta ligger samtidigt i prognoserna och ger mindre överraskningspotential", säger han och tillägger:

"Fokus ligger i vanlig ordning på framtidsutsikter för 2019. Har analytikerna som justerat ned vinstförväntningarna tagit i för mycket, eller kommer bolagen överraska? Fortsätter revideringstrenden nedåt kommer det bli allt svårare för aktier att avkasta så mycket mer än vi redan fått se i år."

Vad tror du Mattias? Hur tungt väger kronan för börsutvecklingen?

"Konjunkturen och vinstförutsättningarna är helt avgörande för börsutvecklingen. Vi ser fortfarande en viss pessimism i börskurserna trots uppgången i början av året. Om ekonomin utvecklas som vi tror finns potential för fortsatt börsuppgång. Kronans utveckling slår inte så mycket på aktiemarknaden, den ger mer en extra boost."

Vilka blir vinnare i rapportperioden enligt dig?

"Att kronan är svag innebär att analytikerna kommer behöva justera upp sina vinstestimat för våra stora internationella bolag, vilket är positivt för börsen speciellt för konjunkturkänsliga bolag. Av de tio bolag där vi ser störst påverkan på rörelseresultatet av 10 procent svagare krona mot alla valutor har vi sju med i vår fokusportfölj. Vi går på att vi tror att konjunkturen snarare utvecklas starkare än svagare än marknaden räknar med och att kronan ger en extra boost. Electrolux, Husqvarna och Atlas Copco, ingår inte, men det beslutet har skett av andra orsaker."

Jonas, håller du med om att analytikerna behöver justera upp sina vinstestimat?

"Nja, om trenden fortsätter, men många analytiker går på hussynen och dessa lämnar just nu inte så mycket uppsida. "

Störst påverkan på rörelseresultatet av 10 procent starkare euro
Husqvarna +12%
Alfa Laval +4%
Domestic +4%
Atlas Copco -6%
Electrolux -4%

Störst påverkan på rörelseresultatet av 10 procent starkare dollar
Atlas Copco +6%
Domestic +6%
SKF +6%
Electrolux -12%
Husqvarna -6%

Störst påverkan på rörelseresultatet av 10 procent svagare krona mot alla valutor
SSAB +30%
Husqvarna +18%
Boliden +15%
Volvo +14%
Electrolux +10%
Atlas Copco +8%
Sandvik +8%
Trelleborg +8%
Stora Enso +7%

Källa: Aktiellt om placeringar från Swedbank Publicerad 27 februari 2019

Mer läsning: Industrin tjänar på svaga kronan – men har fått nog: "Viktigt att Riksbanken höjer mer i år"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST