Fotograf: Consolis, Pontus Lundahl/TT

Greta Thunberg får oväntat stöd från betongindustrin: ”Måste bli dyrare för oss att släppa ut koldioxid”

Lars Martinsson, vice vd för Europas största tillverkare av betongbyggnader som är en av de största utsläppsbranscherna, kräver högre skatt på koldixidutsläpp.

Samma dag som Greta Thunbergs globala klimatstrejk för att rädda planeten lockar ut människor på gatorna i över 2000 städer i över 120 länder går Lars Martinsson ut och kräver högre skatter på koldioxidutsläpp.

”Vi har inget att välja på längre. Ska vi få till en förändring måste det bli mycket dyrare att släppa ut koldioxid.”

Att det är just Lars Martinsson som är vice vd för Europas största tillverkare av prefabricerade betongbyggnader med 7 fabriker i Sverige och totalt 40 i Europa tillika ordförande för dotterbolaget Strängbetong gör utspelet extra speciellt.

Cement som krävs för att tillverka betong står för ungefär 8 procent av de globala utsläppen.

”Ja, visst är det intressant.”

Med ett långt förflutet på tunga positioner inom såväl ABB som Alstom menar han att det inte längre går att skylla på att politikerna måste agera.

”Consolis är en fransk koncern där jag är ansvarig för affärsområdet Byggnader. I Sverige levererar vi alltifrån arenor och kontorsbyggnader till Ikea. För oss är det en strategiskt viktig fråga att bidra till att minska koldioxidutsläppen.”

Bolaget ligger exempelvis bakom såväl Mall of Scandinavia som Friends Arena.

Vid tillverkningen av cementen som krävs för att gjuta betongen kommer hälften av koldioxidutsläppen från själva energiåtgången och andra hälften från den kemiska processen.

”Relationen lyder att tillverkar du ett kilo cement får du ungefär ett kilo utsläpp av koldioxid.”

Lars Martinsson berättar att det finns tre alternativ – förutom högre koldixidskatt – att jobba med för att minska utsläppen vid tillverkningen av cement. Det första är att använda förnyelsebara energikällor.

Det andra är precisa optimeringsverktyg för att säkra att ingen cement går till spillo. Där ligger Consolis idag långt fram, enligt Lars Martinsson. Det tredje alternativet är alternativa bindemedel.

Läs även: ”Svenska klimatinsatser behövs visst – de kan avgöra globala utsläppsmål”

Lars Martinsson som är utbildad elektroingenjör tycker att det är spännande att få ägna sig åt betong på ålderns höst – han är 50 år.

”Faktum är att många fasader som ser ut att vara av glas i själva verket består av polerad betong. Så det är verkligen ett intressant område.”

Han tycker att det är viktigt att personer likt honom själv nu tar bladet från munnen och säger att det behövs tuffare lagstiftning när det gäller skatten på utsläpp av koldioxid.

”Näringslivet måste driva frågan om en strategisk omställning. Men inom industrin finns en tendens att säga vad man måste göra, men sedan hänvisa till att det är politikernas uppgift att driva igenom förändringen.”

Han påpekar också att det har genomförts en hel del utredningar kring trä visavi betong som ger vid handen att det inte är solklart att betong är ett sämre alternativ när det gäller just utsläpp av koldioxid.

”Det råder inget snack om att betong- och cementbranschen måste göra något åt sina koldioxidutsläpp. Men då man bygger i trä orsakar transporterna höga koldioxidutsläpp samtidigt som betongbyggnader har betydligt längre livslängd. Dessutom har betongen mer energibevarande egenskaper. Så poängen är att oavsett alternativ finns inga gratisluncher.”

På frågan hur han ser på att Greta Thunberg har bidragit till en global klimatstrejk över världen samma dag som han gör sitt VA-utspel ger han svaret:

”Det är helt fantastiskt och jag tror att jag också hade valt att strejka för klimatet om jag hade varit i hennes ålder.”

Mer läsning: 16-åriga Greta är Årets framtidshopp


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST