Fotograf: VA, Wikimedia Commons (montage)

Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”

Med rubriken "Oss är en frälsare född" och iklädd fleecetröja prydde den färgstarke IT-entreprenören Jonas Birgersson vårt omslag 1999. Sedan kom dotcombubblan. "Glappet mellan vad som går att göra och vad som görs är lika stort idag som då", säger han till Veckans Affärer i en sällsynt intervju.

"Sverige har inte råd att gå miste om ytterligare ett Amazon, Iphone eller Whatsapp."

Det säger Jonas Birgersson som fick epitetet Bredbandsjesus när han iklädd fleecetröja för 20 år sedan skulle ge svenska folket internetuppkoppling.

När hans Framfab var som mäktigast stod värderingen i 43 miljarder kronor. Men då dotcombubblan brast hann bolaget inte förverkliga planerna på att hålla näsan över vattenytan samtidigt som en del av pengarna skulle användas för att köpa bolag billigt i väntan på bättre tider.

OM JONAS BIRGERSSON

Vd & ägare: Labs2 som är värderat till över 800 Mkr. 

Ordförande:  ViaEuropa som ingår i ett konsortium som 2013 vann en tävling om att rulla ut bredband i Israel. ”Idag är jag nog mer välkänd för en 20-årig israel än en 20-årig svensk.” 

"Bubblan brast vid samma tidpunkt som operatörer slogs om stora 3G-licenser i Europa. När 112 miljarder dollar försvann i riskkapital så gjorde bristen på kapital och det ökade priset på det att många tänkte att man redan hade tjänat så bra att det var lika bra att sälja aktierna. Det fick nedgången att bli så snabb."

I dag hävdar han att Framfab tidigt såg vad som var på gång.

Anledningen var att man hade plockat in den amerikanske akademikern Paul Saffo i styrelsen. Hans käpphäst var att bolag tenderar att överskatta kortsiktiga effekter och underskatta långsiktiga .

Han minns hur Framfab bjöd in näringslivstopparna för att göra dem varse om vad som höll på att hända, men fick inget gensvar.

Då jag nämner att det är lätt att vara efterklok och undrar varför han inte sålde stora andelar om han visste vartåt det barkade blir svaret:

"Jag hade inte ens fyllt 30 och det kändes inte hedervärt att sälja. Det fanns regelverk som styrde vad jag fick berätta för aktieägarna. Jag fick inte säga vad vi ansåg vara en rimlig värdering, utan den prognos vi hela tiden gav var att vi växte i takt med marknaden."

I dag bär han fortfarande fleecetröja, men eftersom han fick skäll för att gå runt i norska petflaskor satsar han sedan drygt tio år tillbaka istället på miljöriktiga alternativ från Östersundbolaget Woolpower.

Han anser att Sverige visserligen har blivit det Sverige 2.0 han vurmade för, men att det har skett på tok för långsamt.

Men även om vi har halkat ned rejält i rankingen över världens främsta IT-nationer anser han att eftersom många länder fortfarande befinner sig där Sverige var 1999 har vi fortfarande chans att gå från Sverige 2.0 till ett Sverige².

Jonas Birgersson har ändå slitit sitt hår över att på hemmaplan se hur svenska bolag som Ericsson har gått miste om att utveckla en tidig variant av Whatsapp.

"I stället för att enbart finna amerikanska och kinesiska bolag på 10-i-topp-listan över världens största tjänsteplattformar borde Sverige åtminstone ha något bolag där. Eftersom Whatsapp bygger på Ericssons programspråk Erlang hade det räckt att Ericsson satte 10 anställda på att utveckla en liknande app långt före Whatsapp."

Jonas Birgersson ser flera orsaker till att så inte blev fallet.

Dels vill inte Ericsson stöta sig med operatörer, dels tenderar svenskt näringsliv att ägna sig för mycket åt det man är van vid.

"Det bidrog till att det var Apple och inte Ericsson som kom med Iphone 2007. Jag träffade bara Steve Jobs en gång, men han förstod verkligen vad kunderna gillar."

Han hävdar också att det lika gärna kunde ha varit Ikea och inte Amazon som utvecklade världens största e-handelsplattform.

Bakgrunden är att efter att Framfab "tänt" Ikeas e-handelssatsning som konsulter 1999 diskuterades idén om att den svenska möbeljätten också skulle sälja andras produkter via e-handel.

Vid samma tidpunkt satt Jeff Bezos fortfarande i ett garage och snickrade på Amazon.

"Hade Ikea valt att satsa kanske Amazon inte ens hade funnits idag."

Så hur blev han Bredbandsjesus?

Uppväxt i Lund startade Jonas Birgersson en rollspelsförening som växte snabbt och senare gick upp i spelhobbyförbundet Sverok där han blev ordförande.

När Sverok arrangerade en turnering mellan Sverige och England i multiplayerspelet Airwarror vid Älvsjömässan Spel & Hobby 1994 ordnade Telia en bredbandslänk.

"Telia såg fördelar med att få visa vad internet kunde göra. Att vi blev ett bolag berodde på att Telias revisorer krävde det för att kunna sponsra oss med 300 000 kronor – det var så Framfab startade."

Efter att ha fått Telia som första kund fick Framfab i uppdrag att utveckla en konfigurator åt Bilia där kunden själv kunde välja bil efter tycke och smak.

Snart kopplade Volvo in Framfab för sin C70-lansering.

Sedan dök Ingvar Kamprad upp. Efter ett snabbt möte var 25 miljoner kronor i hamn och därefter hakade Hans Rausing på med ytterligare 25 miljoner.

"Vi var inga Stureplansmänniskor och jag tror att både Ingvar Kamprad och Hans Rausing kände igen sig i oss."

Missa inte: Ikea efter Ingvar – missnöje, maktkamper och panikåtgärder

Parallellt med framgångarna drev Jonas Birgersson linjen att föra Sverige till 2.0 genom att använda internet för att revolutionera alltifrån skola till sjukvård.

"Då vi hjälpte Bilia och insåg att koden kunde användas för alla återförsäljare i världen förstod vi att man borde kunna göra detsamma med samhällets institutioner."

En hämsko var att många svarade: "så har vi aldrig gjort förr". En annan att uppkopplingen både var för dyr och långsam.

Då Framfab fick i uppdrag av Telia att utreda hur lång tid det skulle ta och kosta att ersätta kopparnätet med fiber räknade man på uppgiften i fem år. Men då allt var klart satte dåvarande näringsminister Björn Rosengren kniven i ryggen genom att göra Telia till folkaktie istället för att bygga infrastruktur.

"Vi blev vansinniga. Vi visste vad som skulle gå att göra och sade att om inte Telia bygger ett fibernät får vi göra det själva."

Även om han lyckades få såväl Intel som Investor att investera i det nybildade Bredbandsbolaget är ett av hans bästa minnen när mobiltelefonins fader Östen Mäkitalo sade "Du ska veta att folk kommer att säga mycket om det första bredbandet, men både du och jag vet att det var du som fick det att hända."

Läs även: "Det går nästan inte att mäta värdet av Spotifys framgång"

Men det finns saker han kan gräma sig över än i dag.

En är att han som helst fokuserar på en sak i taget lät sig övertalas att sitta kvar som vd parallellt med att han blev styrelseordförande för Bredbandsbolaget.

En annan att han inte likt Elon Musk sålde en del aktier och skapade bolag som kunde göra världen bättre.

Även om Johan Staël von Holstein med sitt Icon Medialab och karriär inom Kinnevik-sfären inte kunde vara mer olik Jonas Birgersson anser han att konkurrensen dem emellan banade väg för Stockholms position som hightech-stad.

"Det viktigaste med Framfab var framtidstron. Våra unga medarbetare såg tillsammans med ledande svenska industriföretag nya möjligheter för en ny digital exportindustri."

Förutom att han tycker att Sverige har gått miste om att skapa Amazon, Iphone och Whatsapp känner han sig orolig över hur Sverige arbetar rent strategiskt med digital transformering.

"Glappet mellan vad som går att göra och vad som görs är lika stort idag som 1999."

Jonas Birgersson ser gratistjänsten Khan Academy som världens bästa matteutbildning och är kritisk till att Skolverket inte har fattat beslut om att använda plattformen i undervisningen.

"250 av 290 kommuner minskar i befolkning och har svårt att locka mattelärare. Skolverket har inte godkänt Khan Academy ännu, men vi har hjälpt deras team att översätta tjänsten till svenska."

Han kan heller inte för sitt liv förstå varför skolan och andra institutioner lägger massa pengar på att köpa in system på var sitt håll eller utveckla mediokra system.

"Varför bygger Sverige inte open source-system som alla kommuner kan använda och där Sverige sedan kan erbjuda koden och tjänster till övriga världen?"

Men kanske allra viktigast är att han anser att vi behöver återskapa vår framtidstro.

För även om digital teknik har kommit långt är det faktiskt bara slutet på början som vi ser idag, enligt Jonas Birgersson. Det mesta är ogjort och där kan Sverige återigen ta ledningen.

Mer läsning: Det svenska techundret - Från vilda drömmar till verklighet 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST