Fotograf: Unsplash / Pressbild Spotify

Apple ut i försvar mot Spotify: De vill ha samma fördelar som en gratis-app – utan att vara gratis

Nu svarar Apple på Spotifys konkurrensanklagelser.

Härom dagen gick Spotify ut med en kravlista till Apple, som streamingbolaget anklagar för att döda konkurrensen.

Spotify lämnade in ett klagomål till EU:s konkurrensmyndighet i vilket man anklagar Apple för att genom App Store begränsa konsumenternas val av leverantör av musiktjänster till förmån för Apple Music.

Läs även: Spotify snuddar vid miljardvinst – och köper två bolag

Nu går Apple ut i försvar mot Spotifys anklagelser. I ett uttalande skriver bolaget att efter att ha använt App Store till att växa sin verksamhet vill Spotify nu behålla alla fördelar med appbutiken, men utan att själva bidra till den.

”Samtidigt distribuerar de musiken du älskar medan de ger allt mindre bidrag till de artister, musiker och låtskrivare som skapar den”, skriver Apple.

I fokus för Spotifys klagomål är den avgift på 30 procent som Apple tar ut för tjänsteleverantörer för att använda Apples system för köp i appar. Detta kallar Spotifys grundare och vd Daniel Ek för en ”Apple-skatt”.

Men Apple försvarar sig med att det endast är appar som är helt gratis för användarna som inte behöver betala en avgift till Apple – det är inte diskriminering, som Spotify hävdar, utan hur systemet är utformat.

För alla de appar som tar betalt av sina användare för köp inuti appen tar Apple ut en avgift om 30 procent för det första året av en prenumeration – ”men de utelämnade att den avgiften sjunker till 15 procent de följande åren”, skriver Apple.

Samtidigt meddelar Spotify att man kommer behöva höja priserna om bolaget måste fortsätta att betala en avgift på 30 procent till Apple genom plattformen App Store. Det skriver Financial Times.

Bolaget har inget annat val än att föra vidare kostnaderna till kunderna, säger Spotifychefen Daniel Ek till tidningen.

Läs även: Spotify har nått 1 miljon användare i Indien bara några dagar efter lansering


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST