Fotograf: Huvudbilden: Pax Engström Nyström. Åsa Bergman: Joel Nilsson. Sophia Bendz: TT. Övriga: Vinnarnas respektive bolag.

LISTA: 8 viktigaste insikterna från näringslivets mäktigaste kvinnor

För 21:a året i rad har Veckans Affärer korat Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Här delar vinnarna med sig av sina viktigaste insikter till VA:s läsare.

1. Näringslivets mäktigaste kvinna 2019, om hur du ska tänka för att uppnå en maktposition:

”Skaffa dig ett yrke som du brinner för! Och låt dina värderingar styra och driva dig framåt. Jag har aldrig haft som mål att ha makt, men när du väl har makt ger det dig möjligheter att påverka och förändra.”
Åsa Bergman, vd för Sweco

INTERVJU: Hon är Näringslivets mäktigaste 2019 – med makt att bygga en bättre värld

2. Årets Börs-vd, om att som kvinna klara sig på mansdominerade arbetsplatser:

”Jag har aldrig tänkt på att krossa glastak eller slå mig fram, jag har framför allt jobbat hårt med sådant jag tycker om. Men faktum att under mitt arbetsliv har jag bara rapporterat till män. Det innebär också att jag haft manliga chefer som stöttat.”
Petra Einarsson, vd för BillerudKorsnäs

INTERVJU: ”Kvinnliga förebilder behövs fortfarande”

3. Årets Direktör, om vad som krävs för att överleva på ett extremt snabbväxande företag:

”Det är viktigt att man inte har stått stilla för länge.”

”Kommer man från en miljö där allt är ordning och reda och man vill ha svar på alla frågor, så kan det vara tufft att vara med på en så extrem tillväxtresa som vi har. För det finns inga svar på alla frågor än. Vi innoverar hela tiden.”
Cecilia Qvist, global chef för marknader på Spotify

INTERVJU:  ”Jag har det bästa jobbet på Spotify”

4. Årets Entreprenör, om att vara ärlig mot kunderna:

”Många konsultbolag frontar med seniora konsulter, men lär upp rookies på kundens bekostnad. Jag ville bygga långsiktiga relationer och lät kunden testa rookies tre månader till lägre kostnad.”
Pernilla Ramslöv, grundare och vd för Nox Consulting

INTERVJU: ”Lojalitet viktigare nu än någonsin”

5. Årets Investerare, om att utveckla empati för entreprenörerna du jobbar med:

”Min styrka är att jag gjort det själv. Jag vet hur tufft det är när man ska ta in kapital och bara får nej. Du utvecklar en empati för entreprenörerna och förstår att ingen resa är spikrak.”
Jessica Schultz, partner på Northzone

INTERVJU: ”Jag vet hur tufft det är när man bara får nej”

6. Årets Samhällsförändrare, om att våga ägna sig åt ett högre syfte än att bara tjäna pengar:

”Förändrar vi inte vårt sätt att konsumera riskerar ju världen att gå under.” 

”Jag hade inte tänkt ringa Kina in­nan jag hade bevisat att det går att kombinera att tjäna pengar med att rädda miljön, men kineserna hann förekomma mig. De tycker att Retunamodellen är fantastisk, men att den går att göra ännu större och bättre.”
Anna Bergström, vd Retuna

INTERVJU: ”Kina ringde mig innan jag hann ringa dem”

7. Årets Styrelseproffs, om att stärka och lyfta kvinnor inom organisationen:

”Har du fler män än kvinnor, ta bort de svagaste männen tills det är 50/50. När du befordrar, ge kvinnor mer stöd och uppmuntran, de har bara 1–2 generationers förebilder i ryggen. Lyssna, hjälp dem sätta mål och att prioritera.” 
Sarah McPhee, styrelseordförande Fjärde AP-fonden m fl uppdrag

INTERVJU: ”Ta bort de svagaste männen tills det är 50/50”

8. Årets Techprofil, om vikten av representation:

”Jag brinner för att bryta upp de traditionella strukturerna inom riskkapitalet. Om fler kvinnor och underrepresenterade grupper blir investerare kommer vi nå fler kvinnliga entreprenörer att backa. De i sin tur kan skapa en hel flora av bolag och tjänster som man inte tidigare tänkt på.”
Sophia Bendz, partner på Atomico

INTERVJU: ”Femtech är nästa tillväxtbransch”

HELA LISTAN: De är Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2019