H&M:s vd Karl-Johan Persson. Fotograf: Marcus Ericsson/TT

H&M stiger för tredje dagen i rad – efter rykten om utköp från börsen

Klädjätten H&Ms kursuppgång bidrar till Stockholmsbörsens stigande trend på torsdagen. Andra bolag som sticker ut i nyhetsflödet är Boozt och Christian Berner som rusar efter färska köprekommendationer.

Stockholmsbörsen handlades högre på torsdagen där temperaturen i den globala konjunkturen satte tonen för dagen. Uppgifter om uppskjutet möte mellan Donald Trump och Xi Jinping gav börsen tillfällig hicka, där H&M tillhörde vinnarna när aktien avancerade för tredje dagen i rad.

Vid 11.55 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.580. Aktier för 4,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland var DAX ner 0,2 procent och i Frankrike var motsvarande index upp 0,4 procent.

På onsdagen sade president Donald Trump att han inte har någon brådska att fullborda ett handelsavtal med Kina, och på torsdagsförmiddagen kom rapporter om att mötet mellan de båda ländernas ledare om handelsfrågorna inte kommer att bli av denna månad som tidigare tänkt, utan tidigast ske i april.

Oro för världsekonomin satta också prägel på OMXS30 där en rad konjunkturkänsliga industribolag noterades i botten av index. Däribland fanns SKF, Sandvik och Boliden som sjönk 0,5-0,6 procent.

I motsatt ände av index steg H&M 2,7 procent. Det är den tredje uppgångsdagen för klädjätten som sedan en tid har omgärdats med utköpsrykten.

På sina håll har Melker Schörlings större försäljningar av aktier, i bland annat Hexagon, väckt spekulationer om att finansmannen skulle vara en del familjen Perssons förmodade utköpsplaner, något som dock har dementerats av Melker Schörling AB.

Affärsbankerna var överlag upp med Nordea och SEB i tätposition inom sektorn med uppgångar på omkring 1 procent vardera.

SEB:s dotterbolag SEB Kort Bank har skärpt sina processer för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering för att möta danska finansinspektionens krav sedan i mars 2018, detta efter att danska Finanstilsynet påpekat att riskerna för att verksamheten utnyttjas för penningtvätt är högre än önskvärt.

Utanför storbolagen har rekommendationer och riktkursändringar rör om.

E-handelsbolaget Boozt steg 4,7 procent till 67:30 kronor. Nordea har inlett bevakning av Boozt och sätter en köprekommendation på aktien med riktkursen 84 kronor.

I det senaste numret av Affärsvärlden rekommenderas köp av bland annat Christian Berner. Teknikhandelsföretagets storförvärv av Zander & Ingeström (Z&I) i fjol framstår som ett riktigt fynd och tidningen bedömer att aktien har mer att ge. Aktien steg 9,6 procent på torsdagen.

Läs mer: Tipset: Sälj kasinoaktien innan det är för sent – och satsa pengar i nischbanken

Detaljhandelskollegan Clas Ohlsson som föll med 11 procent på onsdagen till 71:50 kronor efter bolagets rapport för det tredje kvartalet, fortsatte att tappa mark på torsdagen. ABG Sundal Collier och SEB Equities har sänkt sina respektive riktkurser för bolaget till 85 (90) respektive 82:50 (87:50) kronor. Aktien var ner 3,8 procent till 68:80 kronor.

Sinch, som är under namnbyte från CLX Communications, backade 4,7 procent till 128:60 kronor. En grupp aktieägare i företaget har sålt sammanlagt 3,15 miljoner Sinch-aktier till ett begränsat antal institutionella investerare till kursen 120 kronor per aktie.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST