Fotograf: Soltech Energy

Svenska solraketen tar ny fart på börsen efter ännu ett bolagsköp – OMXS30 vänder nedåt

Stockholmsbörsens inledande uppgång kom av sig på tisdagen när bankaktier agerade sänken. På bolagsfronten utmärker sig Soltech Energy med sitt tredje förvärv i år.

Stockholmsbörsen noterades något ner vid lunchtid på tisdagen efter att ha handlats kring nollstrecket större delen under förmiddagen. Försvagningen märktes även på de större Europamarknaderna och i den tidiga terminshandeln i New York.

Klockan 12.40 hade OMXS30 gått ner med 0,3 procent till nivån 1.564. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Såväl DAX i Frankfurt som CAC4o i Paris noterades kring 0,3 procent ner.

I botten fanns Handelsbanken med ett tapp på 1,6 procent till knappt 103 kronor. JP Morgan har sänkt riktkurserna för några av storbankerna och mest sänktes Handelsbanken, ner till 96 kronor. H&M, vars kvartalsförsäljning väntas på fredag, backade 1,2 procent.

Boliden steg 0,6 procent och toppade därmed storbolagsindexet. På basmetallmarknaden noterades överlag stigande terminspriser.

MTG avancerade 1,8 procent. Ambitionen för den kvarvarande verksamheten, e-sport och gaming, efter att Nent knoppats av i slutet av mars är att på medellång sikt ha en "uthållig försäljningstillväxt" på cirka 15 procent och en justerad ebitda-marginal på 10-15 procent.

Den försäljning av Latours och Melker Schörlings drygt 3,4 miljoner aktier i Loomis, som Carnegie och Citi arrangerade efter ha köpt A-aktier av investmentbolagen, gjordes till priset 315 kronor per aktie. Aktierna ska nu konverteras till B-aktier. Loomis backade 2,5 procent till 319 kronor.

Enquest sjönk nära 12 procent. Cairn, operatör på Krakenfältet, har sänkt sitt reservestimat för fältet och gjort en relaterad nedskrivning. Enquest meddelade att det inte ändrat sitt reservestimat för Kraken och att olika tekniska tillvägagångssätt för reservestimat ligger bakom skillnaden mellan Cairn och Enquests bedömningar.

Catena Media steg 3,3 procent. Efter en nedgång på över 30 procent sedan årsskiftet argumenterar Nordea nu för en återhämtning i aktien. Nordea väntar sig en försäljningsåterhämtning för Catena Media i det första kvartalet och räknar med en tillväxt på cirka 22 procent, skriver Dagens Industri.

ÅAC klättrade nära 24 procent till 3:90 kronor. Den brittiska analysfirman Edison har i en uppdragsanalys satt en kassaflödesbaserad riktkurs för bolaget på 14:70 kronor.

Sedana Medical rapporterar en nettoomsättning på 15,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, en uppgång på 41 procent jämfört med motsvarande period året innan. Ebitda-resultatet blev -1,5 miljoner kronor (-0,8). Aktien steg knappt 4 procent.

Även Saniona avancerade, upp 8 procent till drygt 29 kronor. Redeye har höjt sin värdering av Saniona i ett så kallat "base case" till 105 kronor per aktie, upp från tidigare 85 kronor.

Läs även: "Dags att plocka in Swedish Match i portföljen" – och 3 andra köptips

Soltech Energy har förvärvat 60 procent av aktierna i solenergiföretaget Swede Energy Power Solutions. Det är bolagets tredje förvärv i år. Soltechs bedömning är att förvärvet kommer bidra med cirka 70 miljoner kronor i omsättning för verksamhetsåret 2019 och med ett positivt rörelseresultat. Aktien steg drygt 5 procent.

Bayns aktie var 24 procent upp efter att styrelsen kallat till extra bolagsstämma för att besluta om utdelning av teckningsoptioner. Syftet är att ge aktieägare möjlighet att teckna aktier till motsvarande villkor som i den riktade emissionen som nyligen genomfördes.

Oljepriset fortsatte upp med en notering för Brentterminen på strax över 67 dollar fatet. Inflationssiffror fick kronan att svänga en del under förmiddagen och vid lunchtid stod USD/SEK i 9:40.

Globalt är kvällens brexitomröstning huvudnumret på tisdagen. Omröstningen väntas genomföras klockan 20, efter att premiärminister Theresa May nått vissa justeringar rörande gränsen mellan Irland och Nordirland i ett möte med EU på måndagskvällen.

Läs även: Flygplansjätten Boeing återhämtar sig efter tvåsiffrigt kursras – FANG-bolagen drar upp index


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST