Fotograf: Maja Suslin/TT, Lars Pehrson/SvD/TT (montage)

Leif GW och Göran Persson investerar i samma bolag – som nu ska in på börsen

Kändisarna flockas inför miljöteknikbolaget Triborons börspremiär.

Sveriges favoritkrimonolog Leif GW Persson och tidigare statsministern Göran Persson deltar i nyemissionen när Triboron ansöker om listning på Nasdaq First North.

Bolaget har patent på en teknik som minskar friktionen i motorer. Det minskar i sin tur koldioxidutsläppen, ger betydande ekonomiska besparingar och möjliggör en ökad användning av biobränslen, enligt bolaget.

"Egentligen började det inom racing-industrin. Då hade man ingen tanke om att det också kunde minska utsläppen. Sedan kom man på att man kunde göra nytta för världen", säger bolagets vd Pär Krossling, till Breakit.

Erbjudandet uppgår till totalt cirka 35 miljoner kronor. Teckningskursen är 8:80 kronor per B-aktie, vilket värderar företaget till 191 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Triboron har erhållit teckningsåtaganden från externa investerare och befintliga ägare motsvarande totalt 25,7 miljoner kronor, motsvarande runt 74 procent av erbjudandet. Bland dessa nämner bolaget Arastoupour & Persson Invest AB (Iraj Arastoupour & Leif GW Persson, 4,0 miljoner kronor), TJ Junior AB (2,0 miljoner), Pegroco Invest AB som tidigare statsministern Göran Persson står bakom (2,0 miljoner), Christian Dahl Services AB, Kent Sander, Hans Stråberg, Henry Sténson, Carl-Henric Svanberg och Lars Thunell.

Anmälningsperioden för allmänheten i nyemissionen pågår från den 14 till 28 mars 2019. Beräknad första dag för handel, om Nasdaq First North godkänner bolagets ansökan, är den 8 april.

Finansiell rådgivare är Eminova Partners. Avanza Bank hanterar retail distribution. Legala rådgivare är Synch Advokat. Emissionsinstitut är Eminova Fondkommission.

"Syftet med erbjudandet är att stärka bolagets finansiella ställning, finansiera försäljningsinsatser mot stora kunder inom transportindustrin och inom bränsleindustrin samt finansiera fortsatta investeringar i Triboronteknologin inklusive patent och dokumentation", uppgav Triboron i ett pressmeddelande i fredags.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.