Färsk statistik: Så har skärpta amorteringskravet slagit mot bomarknaden

För bostadsrätter som kostar över 3 miljoner har försäljningen i Stockholm minskat med hela 20 procent, visar Hemnets nya siffror.

Efter att det skärpta amorteringskravet infördes för ett år sedan har försäljningen av bostäder i Stockholm minskat tydligt - och det är dyrare objekt som påverkats allra mest.

Det visar statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är tydligt att bostäder i den dyrare priskategorin påverkats mer av det skärpta amorteringskravet än billigare bostäder. Det hänger sannolikt ihop med att kravet bygger på lån i förhållande till inkomst, vilket gör det tuffare att finansiera dyrare bostäder", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det år som gått sedan det skärpta amorteringskravet infördes, alltså perioden 1 mars 2018 till 28 februari 2019, har det sålts 12 procent färre bostadsrätter i Stockholms län än motsvarande period ett år tidigare. Antalet sålda villor har samtidigt minskat med 8 procent.

Det är framför allt försäljningen av dyrare bostäder som minskat. För bostadsrätter som kostar över 3 miljoner kronor har försäljningen i Stockholms län minskat med hela 20 procent, att jämföra med 4 procents nedgång för bostadsrätter som kostar mindre än 3 miljoner.

För villor syns samma mönster. För villor som kostar över 7 miljoner kronor har försäljningen fallit med 20 procent, att jämföra med 3 procents nedgång för villor som kostar mindre än så.

Totalt i hela Sverige har antalet sålda bostadsrätter minskat med 6 procent, men det drivs mycket av nedgången i Stockholm. Exklusive Stockholms län är nedgången endast 2 procent.

"Prisnivån är betydligt högre i Stockholm, därför drabbas Stockholm hårdast. Det är svårt att se att det skulle vara något annat än det skärpta amorteringskravet, arbetsmarknaden i Stockholm är till exempel fortsatt väldigt stark", säger Staffan Tell.

Han påpekar att de minskade säljvolymerna i Stockholm efter införandet av det skärpta amorteringskravet delvis förklaras av att det såldes mycket bostäder månaderna innan kravet infördes. Men det är inte hela förklaringen. Antalet sålda bostadsrätter i Stockholm i februari i år är det lägsta en februarimånad sedan åtminstone 2014. I Stockholms län var försäljningen 10 procent lägre än snittet för de föregående fem åren och i Stockholms innerstad 19 procent lägre.

"Det är svårt att svara på varför försäljningen är så låg nu. De signaler vi får från mäklare är att det är bra tryck på visningarna, även om det fortsatt är avvaktande och det finns en osäkerhet kring vart priserna är på väg. Det finns fundamentala faktorer - amorteringskrav och stramare kreditgivning - som påverkar bostadsmarknaden men inget säger att de skulle spela en större roll nu i februari än för några månader sedan", säger Staffan Tell.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.