Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Dåliga nyheter för kronan: Inflationen missar målet

Oväntat svag inflation i februari ligger under Riksbankens målnivå, vilket gör det svårt att höja räntan. "Stackars svenska kronan", kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Inflationen i Sverige ligger nu under Riksbankens målnivå på 2 procent. Det gör det svårt för centralbanken att leverera en räntehöjning senare i år, skriver SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i en kommentar till tisdagens inflationsdata.

Inflationen, mätt som Riksbankens målvariabel KPIF, noterades vid oförändrade 1,9 procent i februari. Väntat var en uppgång till 2,0 procent, enligt Reuters analytikerenkät.

"Riksbanken behåller minusräntan på -0,25 procent resten av året. Stackars svenska kronan", skriver chefekonomen på Twitter.

Han understryker samtidigt att undersökningen över svenska inflationsförväntningarna, som presenteras under onsdagen, också kommer att vara viktig för Riksbanken.

Vid det penningpolitiska mötet i februari upprepade Riksbanken sin prognos om en räntehöjning under andra halvåret i år. Inflationssiffran för januari efter det rejält på nedsidan, vilket fick den svenska kronan att försvagas mot euron och dollarn.

Riksbankens extremt låga styrränta är en av förklaringarna till att kronan är så svag för tillfället. Anledningen är att Sverige blir mindre attraktivt för utländska placerare, vilket minskar efterfrågan på kronan.

Och dagens inflationsstatistik talar för att räntehöjning dröjer.

Läs även: Göran Persson om svaga kronan: "Innebär i praktiken att vi har extrapris på allt"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.