Fotograf: Mostphotos

Aktierna som rusar när resten av börsen deppar

Sedana Medical berättar om "mycket positiva nyheter" kring sin fas 3-studie och Copperstone Resources bekräftar att ett bolagsköp är i hamn. De är utropstecken på en i övrigt fallande börs.

Stockholmsbörsen handlades i likhet med andra Europabörser lägre på fredagen. Tecknen på global konjunkturavmattning blir fler och morgonens nyhet om svaga tyska industriorder var ännu ett i raden.

Energisektorn stod i fokus efter det norska beskedet om att statliga Oljefonden ska sluta äga oljebolag.

Strax före klockan 13 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 0,4 procent till 1.553 och aktier för 5,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

På valutamarknaden fortsatte försvagningen av den svenska kronan. Dollarn steg 2 öre till 9:48 kronor och euron handlades upp 4 öre till 10:63 kronor.

I den dystra stämningen lyckades dock inte ens en allt svagare krona glädja exportbolagen nämnvärt. Bäst i OMXS30 var i stället Telia med en uppgång på 1,6 procent. Desto fler höll till på minussidan, där SSAB A och Getinge backade 2,4 procent vardera. Även Boliden sjönk strax över 2 procent.

Norges regering uppgav på förmiddagen att Statens pensjonsfond utland, mer känd som Oljefonden, ska sluta investera i bolag inom utvinning och prospektering av olja. Nuvarande innehav i sådana bolag ska säljas under en utfasningsperiod. Fondens svenska innehav i den aktuella sektorn är bland annat 4,1 miljoner aktier i Lundin Petroleum, drygt 650.000 aktier i IPC och cirka 350.000 aktier i Tethys Oil, enligt ägarregistret Holdings.

Lundin Petroleum, IPC och Tethys Oil föll samtliga med i trakterna av 2,5 procent. I Oslo pressades bolag inom oljeservicesektorn, med nedgångar på 4-5 procent för aktier som PGS och BW Offshore.

Fordon var en svag sektor i hela Europa, med BMW och VW ned cirka 2 procent vardera i Frankfurt, sedan kinesisk data visat att personbilsförsäljningen hos återförsäljare föll 18,5 procent i februari. Åt motsatt håll pekade en rapport från amerikanska lastbilstillverkaren Navistar, som konkurrerar med Volvo på den nordamerikanska marknaden. Bolaget höjde prognoserna för sitt resultat under räkenskapsåret 2018/2019.

Rapporten bromsade Volvos nedgång en aning och aktien var ned 1,5 procent. Veoneer backade lika mycket.

First North-listade Sedana Medical steg 9,5 procent efter att ha meddelat att en viktig fas 3-studie bara behöver omfatta 300 patienter i stället för tidigare uppskattade 550. "Mycket positiva nyheter", enligt bolagets vd.

Copperstone Resources rusade drygt 15 procent efter att ha uppgett att köpet av Viscaria blir klart på fredagen. Förvärvet bekräftades av bolaget i början av oktober i fjol.

Streamingbolaget Mavshack skickade ut en längre kommentar till förra veckans avtal med det filippinska mediebolaget GMA. Mavshack-vd:n Tommy Carlstedt beskrev avtalet som en "game-changer" och meddelade även att bolaget nu slutar med månadsrapporteringar. Aktien lyfte 30 procent.

Probiotikabolaget Probi är för högt värderat, tycker Affärsvärlden och tidningens tjänst Analys+ rekommenderar sälj för aktien. Probi handlades 1,6 procent lägre.

Teknikbolaget Funded By Me Crowdfunding gjorde debut på NGM Nordic MTF, utan att ha gjort någon emission i samband med listningen. Första avslutet gjordes till kursen 44 kronor, men sedan bar det utför och vid 13-tiden var det senaste avslutet gjort på 19:70 kronor.

Läs mer: Nattsvart första börsdag för Fundedbyme: "Klart det är tungt"

Inför eftermiddagen ser börsen fram emot den amerikanska sysselsättningsstatistiken för februari, som kommer klockan 14.30 svensk tid. Analytikernas förväntningar är på förhand att sysselsättningen ska ha ökat med 180.000 personer.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST