Fotograf: Lucara Diamond

Diamantdrottningen: ”Alla goda ledare samarbetar, men kvinnor är bättre på det”

”Queen of Diamonds” Eira Thomas står på scen när Veckans Affärer i kväll korar Näringslivets mäktigaste kvinna. ”Jag har växt upp i en mansdominerad värld och det har bara sporrat mig”, säger vd:n för Lucara Diamond.

Eira Thomas, som är geolog i botten precis som sin far, följde med honom i jakten på guld och andra värdefulla skatter i Kanadas arktiska marker redan som 7-åring.

I dag är hon vd på kanadensiska Lucara Diamond. Bolaget är börslistat i Stockholm, Gaborone och Toronto och ingår i svenska Lundingruppen.

Och nu vill hon revolutionera diamanthandeln.

”Med vår digitala plattform Clara kan smyckestillverkarna köpa precis den rådiamant de vill ha och få bättre marginaler samtidigt som producenterna kan få bättre betalt än med dagens system. Dessutom kan man filtrera så att man bara köper från ett visst land eller gruva.”

På Aber Diamond, dit hon lockades av pappan, ledde hon teamet som 1994 satte Kanada på kartan som diamantland vid sidan av Botswana och Ryssland.

År 2001 startade hon Stornoway Diamond tillsammans med Catherine McLeod Seltzer, som också är från Vancouver, och drev bolaget med henne i tio år. Därefter var hon några år vd för guldprospekteringsbolaget Kaminak Gold och 2007 drog hon parallellt igång Lucara Diamond, även denna gång med Catherine McLeod Seltzer, men nu också med Lukas Lundin, som hon kände från hans år i Kanada och sonderingar i Afrika för Stornoway.

”Jag har känt honom i åratal. Han hade mycket gruvor i Afrika, men inga diamantgruvor.”

I Karowegruvan i Botswana upptäckte Lucara 2015 världens näst största diamant.

”När jag började var jag intresserad av skattjakten. När jag förstod hur viktig branschen är för samhället och den globala ekonomin blev det att växa affären, att tänka väldigt globalt och att vara en ambassadör för industrin”, säger hon.

Eira Thomas är ganska ensam om att vara kvinnlig vd i den mansdominerade gruvvärlden.

”Jag har växt upp i en mansdominerad värld, det har bara sporrat mig. Det har aldrig ens varit tal om att könet skulle påverka mig”, säger hon och tillägger:

”En del av de bästa mentorerna har varit män som velat se mig lyckas, jag har aldrig exkluderats eller förbisetts. Men ibland måste man jobba hårdare för att visa att man är där...”

Förutom vd-jobbet sitter hon i styrelsen för ett kanadensiskt energibolag. Strategin för att hinna med familjelivet med två små döttrar är bland annat att ta med dem på jobbresor.

”Jag är inte hemma så mycket, men flickorna får chans att följa med till bland annat Botswana och får ett perspektiv som är få förunnat. De förstår att vi inte har ett traditionellt hem, men de får lärdomar om att vara oberoende och om att vara global.”

För att få ihop vardagen med i snitt 80 timmars arbetsveckor har hon även två nannies.

”Jag älskar det jag gör och jobbar lite konstiga tider, tidiga morgnar och sena nätter.”

Vad skiljer ditt ledarskap från mäns?

”Alla goda ledare samarbetar, men kvinnor är bättre på det. Jag tar mycket råd, söker input, lyssnar och är öppen. Men jag är samtidigt en stark ledare och har alltid lätt att bestämma.”

Vilken är din bästa erfarenhet?

”Att vara med om en stor upptäckt och se den komma i produktion är fantastiskt. Lärdomen för mig är att vad vi kan göra är stort, inte som personer utan som team. Om du vill vara ledare eller entreprenör, omge dig med de bästa med den bästa visionen. Men tänk på att framgång beror på mer än en människa!”

Vad har du för tips till andra som vill nå din position?

”Vägen till framgång är sällan rak, eller helt förutsägbar. Behåll fokus på dina mål, lär från dina misstag och viktigast av allt gläds åt resan för det är det viktigaste.”

Läs även: Löwengrip: ”Jag blev Näringslivets mäktigaste kvinna förra året, nu ska jag bli världens mäktigaste kvinna”