De är Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2019

För 21:a året i rad kartlägger och utser Veckans Affärer Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

Vi går in i tredje decenniet för Veckans Affärer årliga kartläggning av de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet.

Den som toppar årets lista gör det med motiveringen:

”Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle.”

Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2019 är Åsa Bergman, vd och koncernchef på Sweco.

”Genom vår lista över de 125 mäktigaste kvinnorna vill Veckans Affärer fortsätta driva frågan om jämställdhet i näringslivet. Jämställda företag är mer framgångsrika och har lättare att rekrytera”, konstaterar Veckans Affärers chefredaktör Åsa Uhlin.

Under hela året lyfter vi på olika sätt fram kvinnor som bygger företag, som driver dem eller som ser till att det finns kapital för att backa upp dem.

”Med vår nya satsning på vårt höstseminarium VA Jämställt Näringsliv fortsätter vi också att lyfta frågan ytterligare. Jämställdhet är alldeles för viktigt för att vi bara ska prata om det under dagarna runt den 8 mars.”

Så här är de alla:

= 125 kvinnor med makt

+ hon som är vårt framtidshopp

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Åsa Bergman, vd & koncernchef för Sweco

Motivering: Hon styr över 15 000 medarbetare i 70 länder i Europas ledande företag i branschen. Med fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och ökad miljömedvetenhet är det hon som leder arbetet med att skapa framtidens samhälle.

INTERVJU: Hon är Näringslivets mäktigaste 2019 – med makt att bygga en bättre värld

Årets börs-VD: Petra Einarsson, vd för Billerud Korsnäs

Motivering: Hon är en av svensk basindustris verkliga tungviktare som befinner sig i en unik position med möjligheten att bromsa ett av de just nu mest akuta och uppmärksammade globala miljöhoten och hjälpa oss ställa om mot mer hållbara alternativ

INTERVJU: ”Kvinnliga förebilder behövs fortfarande”

Årets Direktör: Cecilia Qvist, Global Head of Markets, Spotify 

Motivering: Hon leder den geografiska expansionen i Sveriges just nu mest framgångsrika export- och varumärkessuccé och har så här långt ansvar för 79 länder.

INTERVJU: ”Jag har det bästa jobbet på Spotify”

Årets Entreprenör: Pernilla Ramslöv, Nox 

Motivering: Hon är serieentreprenören som gör tvärtom mot konkurrenterna. Med ett nytt ekosystem för svensk gigekonomi arbetar hon mot målet: att skapa världens bästa arbetsplats.

INTERVJU: ”Lojalitet viktigare nu än någonsin”

Årets Investerare: Jessica Schultz, Northzone

Motivering: Hon vet hur det är att få nej när man ska ta in kapital. Men hon vet också hur man skapar ett mångmiljardbolag. Nu är hon en av de tyngsta profilerna inom svenskt venture capital.

INTERVJU: ”Jag vet hur tufft det är när man bara får nej”

Årets Samhällsförändrare: Anna Bergström, Retuna

Motivering: Delegationer från 25 länder och nästan varenda svensk kommun har nyfiket besökt hennes skapelse, framtidens marknadsplats. Hon har bevisat att det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar och rädda miljön.

INTERVJU: ”Kina ringde mig innan jag hann ringa dem”

Årets Styrelseproffs: Sarah McPhee

Motivering: Som en av Sveriges allra tyngsta finansprofiler har hon perspektiv långt bortom siffrorna. Nu vill hon leda företagen rätt genom att förändra i grunden och skapa mervärde för både kunder och samhälle.

INTERVJU: ”Ta bort de svagaste männen tills det är 50/50”

Årets Techprofil: Sophia Bendz, Atomico 

Motivering: En spindel i det snabbt växande och allt starkare svenska technätet. Som en av de allra först anställda på det tyngsta svenska bolaget är hon idag som affärsängel och riskkapitalist med och formar en hel bransch.

INTERVJU: ”Femtech är nästa tillväxtbransch”

Årets Framtidshopp: Greta Thunberg

Motivering: Nej, hon är varken direktör eller entreprenör. Men Greta Thunberg har 16 år gammal skaffat sig en tyngre maktposition än förmodligen någon av de övriga namnen på vår 125-lista någonsin kommer att komma i närheten av. Läs mer här

Fotocred: Sophia Bendz och Greta Thunberg: TT. Övriga bilder vinnarnas respektive bolag.