ANNONS
Zoégas huvudkontor i Helsingborg 15 september 2018

Så blev Maria medgrundare till Zoégas efter 132 år

Sedan Zoégas startade i Helsingborg 1886 har Carlos Zoéga hyllats som ensam grundare av kaffeföretaget. Men allt talar för att hustrun Maria var lika involverad. Det skulle dröja 132 år innan hon fick sitt erkännande.

Dagens jämställdhetssträvan handlar lika mycket om att röra sig framåt, som att blicka bakåt, lära sig av sina misstag och skriva om historien där det är påkallat. Så var fallet hos Zoégas inför 100-årsjubiléet av Skånerost som skapades 1918 av Maria Zoéga och hennes andra make Johan. I samband med jubiléet planerade Zoégas att ta fram en extra mörkrostad Skånerost och uppkalla den efter Maria. Men vem var hon egentligen?

För att bringa klarhet i Marias roll i företaget, tog Zoégas hjälp av Anja Petersen, fil. dr. i etnologi och pedagog på Dunkers i Helsingborg som tidigare forskat kring avsaknaden av kvinnor i historieskrivningen. Frågan Zoégas ställde var: kan Maria, trots att gifta kvinnor på den tiden stod under sina mäns förmyndarskap, ha grundat Zoégas tillsammans med sin make?

Frågan var inte obefogad om man ser till hur Zoégas företagshistoria ser ut. Två år efter starten av Zoégas i Helsingborg dog nämligen Carlos plötsligt. Paret hade då en tvåårig dotter och Maria väntade sitt andra barn. Men det skulle bli värre. En månad efter att sonen föddes, dog han i plötslig spädbarnsdöd. Kvar stod Maria med sin dotter och ett företag som fortfarande befann sig i sin linda.

Om Zoégas

Grundat av Maria och Carlos Zoéga i Helsingborg 1886. Ligger bakom klassiska mörkrostade kaffeblandningar som Skånerost och Mollbergs Blandning. Driver hållbarhetsprojektet Coffee By Women som via utbildning i hållbar odling stärker kaffebönderna med målet att uppnå miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet genom hela kaffeproduktionen. Zoégas marknadsförs både mot konsumenter och den professionella marknaden. Utsågs 2018 till Sveriges starkaste kaffevarumärke (för fjärde året i rad).

I allt det fasansfulla reste sig Maria. Hon promenerade outtröttligt från kafé till kafé i Helsingborg för att sälja hennes och Carlos livsdröm – det goda mörkrostade kaffet från Zoégas. Affärerna tog fart och hon fick erbjudanden om att sälja Zoégas. Men hon avböjde  alla inviter. Hon var fast besluten att lyckas på egen hand.

Att Maria kunde driva företaget vidare själv är inte förvånande då hon innan hon gifte sig var en företagsam entreprenör. Hon började som äppelförsäljare på torget i Ängelholm och vid 24-års ålder drev hon en egen fotoateljé i Landskrona. Marias namn finns inte antecknat i några företagsdokument som har att göra med Zoégas grundande (hon var ju omyndig som gift) men hennes entreprenörssjäl och det faktum att hon snabbt tog kommandot över företaget efter Carlos död tyder, enligt Anja Petersen, på att hon var involverad långt tidigare.

Maria och Carlos älskade varandra och det mörkrostade kaffe de brann för. Tillsammans flyttade de till Helsingborg för att satsa på sin kaffehandel. Att Maria borde dela äran av att ha grundat Sveriges mest kända kaffevarumärke, var därför naturligt för Zoégas. I samband med lanseringen av Maria Zoéga Skånerost den 15 september 2018, utsågs Maria officiellt till medgrundare av Zoégas.

Läs mer om Maria Zoégas spännande historia här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.