Fotograf: Henric Lindsten

Näringslivets mäktigaste kvinna: Om du drabbas av en chef som inte satsar på dig – byt jobb

Byt jobb om du inte har rätt chef. Det är ett av karriärsråden från Kerstin Hessius, som i fjol korades till Näringslivets mäktigaste kvinna tillsammans med Isabella Löwengrip.   

Kerstin Hessius, sedan 2004 vd för Tredje AP-fonden, har under sin karriär varit pionjär som kvinna i flera tunga poster i finansbranschen och varit med på listan Näringslivets mäktigaste kvinnor sedan den instiftades 1999. I sin roll håller hon generationers framtid i sina händer.

I fjol utsågs hon tillsammans med Isabella Löwengrip till Näringslivets mäktigaste kvinna. Bägge var då med i en stor intervju i Veckans Affärer om makt, ansvar och modet att göra skillnad samt hur allt bottnar i passion och engagemang.

”Det som driver mig är att hela tiden utvecklas, och jag gillar att lösa problem”, säger Kerstin Hessius, som bland annat även varit vice Riksbankschef och vd för Stockholmsbörsen.

Näringslivets mäktigaste kvinna

Näringslivets mäktigaste kvinna är en årlig utmärkelse där Veckans Affärer listar de 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Torsdagen den 7 mars 2019 går den 21:a upplagan av stapeln på Grand Hotel i Stockholm. Inför galakvällen har vi intervjuat några av förra årets vinnare.

Kerstin Hessius utsågs tillsammans med Isabella Löwengrip till Näringslivets mäktigaste kvinna 2018. Hon är vd för Tredje AP-fonden.

Högst på hennes agenda står att tredje AP-fondens portfölj hyfsat ska klara att stå emot nästa större nedgång i aktiemarknaden. Förra året var fonden bäst av buffertfonderna.

Nu har det gått ett år. Vad har utnämningen betytt för dig?

”Jag känner mig stolt över utnämningen och den har uppmärksammats av många. Den har också förpliktigat, jag har hållit en del föredrag i nya sammanhang.”

Vad har det varit för nya sammanhang?

”Jag har aldrig tidigare pratat på så många kvinnliga nätverk som i år och i några nya sammanhang utanför finansbranschen bland annat hos Teknikföretagen.”

Vad har hänt sedan utnämningen?

”Jag känner ett lite större ansvar för den här frågan och inom AP-fonderna försöker vi synas mer på universiteten för att locka fler kvinnor till kapitalförvaltning. Samtidigt är jag inte särskilt orolig för att det inte går att nå toppen.”

Vad ser du för utveckling framöver när det gäller jämställdhet?

”En stereotyp företagskultur kommer varken att attrahera kompetens eller kunder. Det håller inte långsiktigt. Insikten om att det är viktigt med mångfald i ett företag är brett förankrad idag så jag är optimistisk.”

Går utvecklingen för långsamt?

”I Sverige är det inget som oroar mig.”

Vilket är ditt karriärrecept?

”Drabbas du av en chef som gör dig osäker och som du upplever inte vågar satsa på dig, byt jobb. Du behöver inte vara världens smartaste eller bäst på allt, men du ska ha driv och vara pålitlig. Det räcker väldigt långt. Det är också viktigt att vara intresserad av hur resultatet i en verksamhet uppkommer för att skaffa sig insikt om var insatserna bäst behövs. Dessutom får man inte vara alltför sentimental för då blir det svårt att göra rätt prioriteringar.”

Skulle du vilja bli styrelseproffs? Vilken typ av uppdrag lockar?

”Jag har redan styrelseuppdrag, min portfölj är för närvarande full.”

Har du någon röd tråd i dina styrelseuppdrag?

”Det är ingen annan tråd än att när jag får frågan överväger jag vad jag själv kan tillföra och vad uppdraget kan tillföra mig.”

Hur viktig är vår lista?

”Egentligen ska man kanske inte hoppas på att listan ska vara viktig men den synliggör kompetens och det är alltid betydelsefullt. Det skapar också en stolthet i den egna organisationen och man ska inte underskatta hur mycket det påverkar omgivningen.”

Kerstin Hessius sitter i styrelsen för Vasakronan, Hemsö och Trenum, som AP3 äger, samt har uppdrag i Handelsbanken, Öresundsbrokonsortiet och Riksbankens Jubileumsfond.

Fler vinnare 2018:
Mäktigaste entreprenören Stina Ehrensvärd: ”Vi nådde inte en halv miljard i fjol men i år blir det kanske det dubbla”
Mäktigaste samhällsförändraren Anna Ryott: ”Utmärkelsen gav mig mod och kraft att arbeta ännu hårdare för att nå FN:s globala mål”
Mäktigaste techkvinnan Danica Kragic Jensfelt: Nu kan det bara gå utför