Fotograf: Fredells

De sålde sitt anrika byggvaruhus för halva priset: ”Jag är glad att mina döttrar inte behöver känna att de måste bli träpatroner”

Allt är inte pengar. Victor Fredell gav en köpare som ville riva det gigantiska byggvaruhuset i Sickla för att bygga bostäder kalla handen och sålde till Bauhaus istället.

”Vi är nio kusiner, men det är bara Fabian Fredell som har varit delaktig i bolaget i form av vd och han har skött det otroligt bra”, säger Victor Fredell som har sytt ihop affären.

Historien om hur Fabian Fredell den äldre snickrade ihop företaget Fabian Fredell Byggvaror i början av 1900-talet på Valhallavägen i Stockholm och hur nästkommande generationer byggde vidare på det till det jättevaruhus det är i dag vid Sickla Köpkvarter har många kapitel.

Victor Fredells farmor Margit kom från en adlig finsk släkt. Hon var tennismästarinna och mötte farfar Stig Fredell vid en turnering.

”Farmors släkt var industrimagnater från Finland. Våra pappors kusin är den Nokiaordförande som fattade beslutet att gå från gummistövlar till mobiler. På släktkalasen i Finland sågs vi som kusinerna från landet...”

När brädhandlaren Stig Fredell skulle gifta sig med Margit närvarade självaste marskalk Gustaf Mannerheim som sade till Stig: ”Vi kan väl lägga bort titlarna och så kallar du mig farbror Gustaf.”

Sveriges första byggvaruhus på 60-talet

Uppväxt på Djursholm köpte Stig bolaget av sin far 1942. Via tennisen var han en nära vän till Marcus ”Dodde” Wallenberg Jr och fick låna pengar till köpet.

Genom att köpa mindre brädgårdar och snickerier lyckades han få ytterligare skjuts på verksamheten, men det var inte förrän under en USA-resa på 1960-talet som idén föddes att skapa Sveriges första byggvaruhus.

Victor Fredell konstaterar att det som skiljer dagens Fredells från gårdagens är att affärerna alltid skedde med en Fredell och ett handslag. I dag har mobilen tagit över.

Även om det hände att han som ung följde med sin pappa Jacob till Fredells tidigare lokaler i Hammarbyhamnen gjorde Victor Fredell karriär som dj och senare på Sony. Då han hade hunnit bli musikansvarig på SonyEricsson gav en kusin honom rådet att lämna när Sony skulle köpa ut Ericsson.

”Beslutet underlättades av att jag sågs som det svarta fåret i familjen eftersom jag jobbade för en konkurrent till Nokia.”

Likt Bonnierfamiljens årliga fest vid Manilla-villan på Djurgården är Margitdagen som infaller på farmor Margits födelsedag tradition.

Allt hetare diskussioner om att sälja sågverket

På senare år har släktens diskussioner gått allt hetare om att sälja sågverket Siljan Group som Stig Fredell återigen med lån från Marcus Wallenberg köpt 1954.

”Det är inte vem som helst som köper ett sågverk. Ibland stoppar du in stockar i ena änden och får ut blod i den andra och då måste du spruta mindre blod än konkurrenterna. Allt handlar om relativ lönsamhet. Farfar lär ha sagt att det är en bransch man lever, äter och dör i.”

Likt övriga bolag låg Siljan Group under moderbolaget Stockholms Trävaruaktiebolag där de tre bröderna Jan, Patric och Jacob samt deras tre barn alla är ägare.

Patric Fredell hade visserligen drivit upp Siljan Group till en omsättning på 1,2 miljarder kronor, men när finanskrisen slog till 2008 blev det om möjligt ännu tydligare hur många variabler som påverkar en sådan verksamhet.

Att sälja bolag var något nytt för en familj som under cirka 100 år köpt på sig verksamheter. Men efter några års flängande mellan Mora och Stockholm fattades beslut 2015 om att sälja.

Köparen blev det tyska riskkapitalbolaget Orlando.

”Vi hade drivit Siljan Group i många år och det fanns inte på pappret att sälja till någon som slaktar bolaget. 2018 blev ett kanonår för Siljan Group och 2019 ser inte ut att bli sämre. Dessutom fick några i ledningen köpa in i sig. Så det blev en triple-win.”

2018 kom beslutet att sälja byggvaruhuset Fredells som omfattar en fastighet på 50 000 kvadratmeter utspritt på flera våningar och 33 000 kvadratmeter markyta. Uppdraget gavs till Victor Fredell.

Papporna aktiva än i dag

”Våra pappor är aktiva än i dag, men några är över 80 och dessutom var marken så mycket värd att det inte gick att köpa ut varandra. Så successionen var en för stor fråga för att strunta i.”

Han poängterar att Fredells inte säljs på grund av lönsamhetsproblemen 2017 då byggvaruhuset gjorde förlust på ett par miljoner kronor.

”Vi har aldrig varit en familj som driver företag för att berika oss.”

Det var långtifrån hugget i sten att det skulle bli Bauhaus som fick köpa. Victor Fredell visste att marken var attraktiv och gav sig iväg till byggmässan Mipim i Cannes.

Intresset var stort och man ordnade drygt 20 nattvisningar för att inte störa ordinarie verksamhet och väcka onödig uppmärksamhet. Snart hade han två färdiga kontrakt i handen, men ville inte skriva på något.

”Ingen av affärerna kändes riktigt rolig för rörelsen och därför valde vi att avstå. Att sälja på det viset hade känts som att smita ut bakvägen.”

Ingen ånger

Han känner ingen ånger trots att han inte bara bedömer att affären över tid kunde ha gett cirka 50 procent mer än vad Bauhaus betalar.

Då han vid flertalet branschmiddagar hade goda erfarenheter av Bauhaus Sverige-vd Kenneth Litland visade det sig att jätten hade ett skriande lokalbehov. Det visade sig också att Bauhaus var ett familjeföretag i andra generationen där personalen stormtrivs.

”Om försäljningen av Siljan Group var en triple win är Bauhaus en twin triple win. Bauhaus ägare Bernd Baus är en otrolig företagsledare som var extremt insatt i affären och tyckte att det var roligt att få ta över det vår familj hade skapat. Så jag har enorm respekt för Bauhaus och är glad att en överväldigande majoritet av personalen har valt att stanna.”

Nu återstår endast två mindre verksamheter i koncernen att avyttra.

På frågan om inte Fabian Fredell den äldre vänder sig i sin grav blir svaret:

”Det är naivt att tro att man har en stark entreprenöriell ådra bara för att man heter något i efternamn. Och när du väl fattar affärsbeslutet får du inte vara för sentimental. För då riskerar du att fatta fel beslut.”

Han berättar att någon har lagt upp en bild där Fredellsskylten monteras ned.

”Jag kände mer stolthet än vemod. Jag har två döttrar och känner mig glad över att de inte ska behöva växa upp med att känna att de måste bli träpatroner. I vår familj är individerna viktigare än bolaget.”

Mer läsning: Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.