Fotograf: The Nordic Web Ventures, Yvonne Åsell/TT, Joakim Bendz (montage)

Från barskrapad bloggare till superinvesterare – nu stänger han ny fond med backning av Zennström och Bendz

Neil Murray har gjort en helomvändning i karriären som heter duga. Här är hans nya fond som några av Sveriges tyngsta techprofiler går in med pengar i.

The Nordic Web Ventures har stängt en andra fond med kapital från bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström och Atomicos partner Sophia Bendz. Det rapporterar Techcrunch.

Den nya fonden är på nästan 14 miljoner kronor och kommer att göra investeringar på 450 000 till 700 000 kronor per startup. Det beräknas att pengarna ska räcka åt ett 20-tal startups. Fonden är inriktad mot Norden.

Bakom The Nordic Web Ventures står Neil Murray, som gjort kometkarriär som techinvesterare. För bara några år sedan hankade han sig fram som bloggaren bakom The Nordic Web. Den uppskattades för sin bevakning av Nordens techscen men tjänade inte några pengar.

Han delade sin tid mellan Köpenhamn och London när det var som tuffast, berättade han i en öppenhjärtig intervju med Business Insider i somras.

"Jag hade ingenting. Jag hade inga pengar. Det var ett riktigt, riktigt lågvattenmärke", sade Murray till Business Insider då.

Så hur kunde Murray gå från noll i kapital till att bli en eftertraktad investerare? Nyckeln till framgången blev de många kontakter han knutit under åren som techbloggare.

"Jag tänkte att jag vänder mig till mitt nätverk, till individerna och helt enkelt frågar efter pengar", berättade Murray för BI.

Sagt och gjort. Fler än 50 investerare och entreprenörer sade ja och deras investeringar banade väg för The Nordic Web Ventures, enligt BI.

Den nya fonden, med namnet 'Fund II', är snarlik den första sett till strategi. Båda investerar i tidiga skeden, innan såddrunda, i lovande bolag. The Nordic Web Ventures första fond har startups som Engaging Care, TPH, Uizard, Meeshkan, SafetyWing och Confrere i portföljen.

Läs även: Ny miljardfond från riskkapitalbolag som investerar efter FN:s hållbarhetsmål

I en kommentar säger Sophia Bendz att hon delar samma passion som Murray när det kommer till entreprenörskap och att värna om bolag i tidiga faser. Genom fonden, med sitt nätverk och rådgivning, kommer man att kunna erbjuda konkret stöd till företagen.

"Något som är mycket värdefullt för grundarna och det är vad det handlar om i slutänden, att vara värdefull för entreprenörer på ett meningsfullt och relevant sätt", säger Sophia Bendz till Techcrunch.

Läs även: Atomicos nya investerar-skola låter varje elev fritt investera 1 miljon kronor och dela vinsten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST