Fotograf: Elaine Thompson/AP via TT

Bill Gates: Här är 10 teknikgenombrott som kommer att definiera 2019

Nya slags kärnkraftsverk, kofria burgare och kostnadseffektiva metoder för att fånga och lagra koldioxid. Det är några exempel på vad Microsoft-grundaren Bill Gates anser kan bli genombrottstekniker det kommande året. 

Sedan MIT Techology Review började med sin lista över årets kommande genombrottstekniker för hela 18 år sedan har många av teknikerna blivit vardag. Här kan nämnas alltifrån molntjänster och direktmeddelanden till självkörande fordon.

Medan listorna alltid har präglats av tekniker som både kan förlänga och förbättra våra liv är det nya för årets lista att en person utifrån – ingen mindre än Microsoft-grundaren Bill Gates – har tagit fram listan 10 Breakthrough Technologies.

Den bakomliggande tanken med att plocka in någon utifrån är att få ökat fokus på personer som har medlen, makten och gehöret att se till att teknikerna blir verklighet.

Nu har den bästsäljande författaren, talaren och futuristen Bernard Marr analyserat listan för Forbes räkning.

Futuristen konstaterar att många av de genombrott som Bill Gates har med har fokus på två centrala områden: hälsa och kanske allra mest miljön.

Bernard Marr tycker exempelvis att att ”kofria hamburgare” är en väldigt intressant punkt på då den visar hur hightech- och lowtech-lösningar kan samverka för att tackla samma utmaning – klimathotet.

Läs även: Uppstickarens labbodlade burgare på krogen redan i år – men köttindustrin kämpar emot 

Det vill säga här handlar det om att kombinera såväl växtbaserade alternativ som artificiellt framställda köttprodukter för att drastiskt reducera de stora koldixoidutsläpp som köttindustrin orsakar.

Just det här med ”kofria hamburgare” har varit föremål för massor av forskning det senaste decenniet. Den första sådana hamburgaren skapades i ett labb vid Maastrichts universitet 2013 och kostade 300 000 dollar att få fram, medan dagens motsvarighet ligger på strax över 10 dollar.

Rekordsnabbt sjunkande priser till trots återstår frågetecken som ifall människor kommer att känna sig bekväma med att äta kött som produceras via fingerfärdighet snarare än naturliga processer, enligt Bernard Marr.

Men i takt med ökande medvetenhet om behovet av att föda en växande befolkning på jorden är Bill Gates övertygad om den sortens teknik har stor potential att förändra världen.

Läs även: Havremjölkstrenden exploderar i USA – svenska Oatly öppnar fabrik i New Jersey

Den potentialen gäller även teknik för så kallad Carbon Capture and Storage, CCS.

Tekniken, som går ut på att fånga upp och lagra koldioxid innan den når atmosfären, har enligt Bill Gates redan blivit så kostnadseffektiv att den numera ses som ett tänkbart alternativ för industribolag.

Då det gäller AI inom området kan systemen redan tränas upp till att förutspå vilka de mest effektiva placeringarna av maskiner för att fånga koldioxiden samt övervaka den när den väl är lagrad, enligt Bernard Marr.

Det finns med andra ord goda förhoppningar om att vi till skillnad från den amerikanske domedagsprofeten Ray Scranton ändå kan börja få bukt med klimathotet.

Läs mer: Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”

Då AI går som en röd tråd igenom listan tycker Bernard Marr att ett av de områden som verkligen också  sticker ut är att inte bara förbättra robotars “fingerfärdighet” för att få dem att jobba snabbare, utan möjligheten att genom bättre “robothänder” utveckla robotarna förmåga att hantera uppgifter i oväntade och obekanta miljöer i takt med att robotarna stöter på dem.

Oavsett punkt tycker MIT Technology Reviews chefredaktör Gidoen Lichfield att en sak är glasklar: Listan avspeglar verkligen Bill Gates övertygelse om att människan är på väg mot att nå en teknologisk brytpunkt där mänskligheten kan få ett bättre och längre liv bortom klimathotet.

Bill Gates lista över 10 genombrottstekniker:

  • Robotars fingerfärdighet. Avancerade robothänder som får AI att utföra saker snabbare, men också gör det enklare att agera i obekanta miljöer.
  • Ny kärnkraftsvåg. Fissions- och fusionsreaktorer som genom sin utformning bidrar till minskade koldioxidutsläpp.
  • Att förutspå för tidigt födda barn. Ett blodtest som varnar för förtida födsel med stora potential att rädda många barns liv.
  • Pillersond. En sväljbar enhet som kan visa bilder från matsmältningskanalen och även ta vävnadprover.
  • Personaliserade cancer-vaccin. Behandling som använder kroppens eget immunsystem för att målsökande sätt angripa tumördrabbade celler.
  • Kofria hamburgare. Såväl växtbaserade som labbodlade köttalternativ som drastiskt minskar koldioxidutsläppen från livsmedelsindustrin.
  • Koldioxidfångare. Ekonomiskt gångbara tekniker för att absorbera koldioxid från luften och lagra den säkert.
  • EKG på handleden. Ger människor med hjärtfel förmåga att kontinuerligt övervaka sin hälsa och få tidiga signaler om problem.
  • Toalett utan kloaker. Fristående toalett som reducera sjukdomar och förbättrar levnadsvillkoren för en stor del av världens u-länder.
  • Självgående AI-assistenter. Nya framsteg inom språkområdet natural language processing, NLP, som banar väg för att digitala assistenter enklare kan fatta egna beslut.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST