Besökare på Mobile World Congress flockas kring nya Huawei Mate X. Fotograf: Emilio Morenatti/AP via TT

Vikbara lurar och Nokias oväntade återkomst – här är snackisarna på världens största mobilmässa

Veckans Affärer listar de största nyheterna från årets upplaga av Mobile World Congress.

I dag avslutas årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona – världens största mässa för mobilindustrin.

Omkring 100 000 deltagare – mobiloperatörer, nätverksleverantörer, mobiltillverkare, journalister och andra nyfikna – flockades till utställningen för att ta del av allt det senaste inom mobila prylar och teknik.

Här är fem av de största snackisarna under årets mässa:

Huawei

Årets mässa präglades i mångt och mycket av konflikten mellan det kinesiska telekombolaget Huawei och USA. I december förra året greps Huaweis finanschef i Kanada på USA:s begäran, anklagad för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Läs mer: Så blev ett kinesiskt ”kollektiv” världens största telekomföretag och hamnade i världspolitikens mitt

Sedan dess har USA ökat sina påtryckningar på flera västländer för att få dem att hindra bolaget från att delta i 5G-utbyggnaden världen över av säkerhetsskäl. Huawei utreds just nu ur ett säkerhetsperspektiv av ett flertal länder, däribland Storbritannien och Tyskland.

Kritikerna menar att den kinesiska regeringen skulle kunna beordra Huawei, som nu är världens näst största tillverkare av smarta telefoner, att modifiera sina produkter så att de kan användas till spionage.

På tisdagen gick USA:s utrikesdepartements talesperson för cyberkommunikation ut och sade att Huaweis 5G-infrastruktur utsätter USA och dess allierade för risk för kinesiskt spionage, och han kallade bolaget ”bedrägligt och svekfullt”, skriver CNBC.

Huaweis ordförande Guo Ping å sin sida upprepade företagets hållning – att man aldrig har ägnat sig åt spionage.

”Huawei har inte och kommer aldrig att plantera bakdörrar. Och vi kommer aldrig tillåta någon att göra det med vår utrustning”, sade Guo Ping.

Mobiler med vikbara skärmar

Flera bolag visar upp mobiltelefoner med vikbara skärmar – Samsung och Huawei lanserar vikbara mobiler redan i år. Även Xiaomi och TCL, ett stort kinesiskt elektronikföretag, visade upp prototyper med vikbara mobiler på mässan.

Samsung Galaxy Fold. Foto: Samsung

Samsung Galaxy Fold har i ihopvikt läge en telefonskärm på utsidan. Den öppnas med hjälp av ett ”gångjärn”, och när den viks ut öppnas den likt en bok för att anta formen av en surfplatta med 7,3-tums skärm, skriver Fortune.

Mobilen är kanske i tjockaste laget, tycker Fortunes skribent. Och med en prislapp på nästan 2000 dollar medger Samsungs förste vice-ordförande för mobilprodukter, Justin Denison, att det förmodligen är en produkt för ”early adopters” – alltså de allra mest hängivna teknikentusiasterna.

Huawei Mate X. Foto: Manu Fernandez/AP via TT

Huawei Mate X är både tunnare i utförandet och kanske även mer tekniskt avancerad, med den vikbara skärmen på utsidan. När den är ihopvikt kan ungefär halva 8-tumsdisplayen användas på framsidan och andra halvan på baksidan. Även denna telefon kan nog antas vara för de allra största teknikivrarna, då priset startar på 2600 dollar.

5G

Nästa generations mobilnät är snart här – och det har varit en stor snackis på MWC. Under ett pressevent på måndagen gav Ericssons vd Börje Ekholm en statusuppdatering från utrullningen av det nya nätet.

”Från och med i dag rullar vi ut 5G-nätverk i Nordamerika med live-trafik”, sade Börje Ekholm enligt Digital Trends.

”Tekniken är här och det kommer mera. Vi slår verkligen på 5G under 2019.”

Den nya tekniken kommer att öppna för en mängd nya tillämpningsområden, bland annat vad beträffar AR (augmented reality) och spel, skriver Digital Trends. 5G-nätverket kommer dessutom få enorm betydelse även för den industriella infrastrukturen, det vill säga långt bortom rena konsumentprodukter.

Men även om tekniken redan börjat rullas ut så är det inte en förändring som kommer att ske över en natt: År 2024 väntas majoriteten av uppkopplingar fortfarande ske över 4G LTE.

Nokias oväntade comeback

Medan de flesta smarta mobiltelefoner än så länge har två kameror – en på framsidan och en där bak – har trenden på sistone varit mobiler utrustade med hela tre kameror på baksidan. Bland andra Huawei P20 Pro och Samsung Galaxy A7 har tre baksidekameror.

Nokia 9 Pureview. Foto: HMD Global

Nu är tidigare mobiljätten Nokia, vars varumärke numera ägs av HMD Global, tillbaka på banan med en telefon som siktar på att bräcka konkurrenterna med hela fem kameror på baksidan. Det skriver Business Insider. Nokia 9 Pureview använder de fem kamerorna på en och samma gång, med alla fem sensorer i samarbete.

Två av de fem kameralinserna är 12-megapixlars färgkameror medan övriga tre är 12-megapixlars monokroma sensorer. Det innebär att kameran kan ta svartvita bilder direkt, i stället för att som vanliga mobilkameror lägga ett svartvitt filter på färgbilderna. Monokrom-sensorerna ger dessutom extra skärpa och detaljrikedom till färgbilder.

Mixed reality

Microsoft stod för mässans största nyhet vad beträffar prylar som inte direkt är telefonrelaterade. Hololens 2 heter bolagets ”mixed reality”-headset, som Microsoft hoppas ska kunna ändra ”hur vi utför arbete”. Produkten är en uppdatering av den första Hololens och uppges vara lättare, bekvämare och mer uppslukande än originalet, enligt Engadget.

Hololens 2. Foto: Microsoft

Hololens 2 har fått en lägre prislapp: 3500 dollar, jämfört med 5000 dollar för den första varianten. Produkten är dock än så länge inte avsedd för konsumenter utan för större företag.

Läs även: Vi har testat AR-hjälmarnas Rolls Royce – som går lös på 30 000 kr


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST