Fotograf: Christian von Essen/Klarna pressbild

Fintech-experten: ”Andra länder sneglar på Sverige för att lära sig mer om hur vi jobbar”

Fintech-branschen är på frammarsch – och alla sneglar på Sverige, som är världsledande tack vare bolag som Klarna och Izettle. Det berättar Swedish Fintech Associations generalsekreterare Louise Grabo i podden Heja framtiden.

Finansiell teknologi är hetare än någonsin, och Sthlm Fintech Week 2019 har samlat flera hundra av branschens främsta hjärnor för att under fem februaridagar diskutera och nätverka inför framtiden.

Swedish Fintech Associations generalsekreterare Louise Grabo har precis deltagit i en paneldiskussion om nordisk samverkan när Heja Framtiden träffar henne.

”Sverige ligger i framkant inom fintech”, säger hon. ”Många andra länder sneglar hit för att lära sig mer om hur vi jobbar. Det är en väldigt rolig bransch”.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen Louise Grabo, generalsekreterare på Swedish Fintech Association

De viktiga förebilderna heter förstås iZettle och Klarna, men även bolag som Bambora, Avanza, Nasdaq, Fundler, Lendify, Tink och Trustly är medlemmar i Swedish Fintech Association, och driver på branschen med smarta finansiella lösningar.

”Storbankerna får inte vara med i Swefintech, men de är absolut med i ekosystemet. Vissa startups utmanar de traditionella bankerna, medan andra bygger tekniska lösningar åt dem.”

I branschen pratas det i dag mycket om regulatoriska frågeställningar. Bland annat anpassar sig banksystemet nu till EU-direktivet PSD2 (Payment Services Directive) som kortfattat innebär att tredjepartsleverantörer nu kan få tillgång till bankernas kunddata för att utveckla nya lösningar.

Louise Grabo ser med intresse fram emot denna utveckling, och hoppas att regelverken kan lättas upp så att fler fintech-entreprenörer kan komma igång snabbt med sina verksamheter. Även arbetskraftinvandring och bostadsbrist är trösklar som omfattar de flesta svenska techbolag.

”Jag hör nu om duktiga programmerare som undviker Sverige eftersom de har hört att det kan vara riskabelt att börja jobba här. Det är väldigt synd”.

Läs även: Stenhårda regler kring arbetstillstånd tvingar deras startup att öppna filial – i Pakistan

Som trendspaning nämner Louise Grabo bland annat Riksbankens initiativ med en digital e-krona. Men hon ser också möjligheter för fintechbolagen att göra positiv skillnad för människor som står utanför de ekonomiska systemen.

”Det dyker även upp en del intressanta lösningar inom social inkludering, som gör att folk från fattiga länder får möjlighet att ta lån eller öppna bankkonto. Det är en utveckling som jag tror vi kommer att se mer av. Man kan till exempel identifiera sig genom ansiktsscanning för att få tillgång till banktjänster. Blockkedjan är också jättespännande för att kunna skapa mer demokratiska system med hjälp av tekniska lösningar.”

Hör hela intervjun med Louise Grabo från Stockholm Fintech Week 2019 i det senaste avsnittet av podden Heja framtiden här: