Fotograf: Linus Sundahl/TT

Marknadens dom efter nya Swedbank-avslöjanden – och SAS oväntat stora förlust

Fortsatt SVT-granskning av Swedbank, Starbreeze kurssmäll och SAS delårsrapport. Här är det viktigaste du behöver veta om börsen i dag.

Stockholmsbörsen öppnade ned i liknande härad som övriga Europa på onsdagsmorgonen. Bankerna utvecklades bättre än snittet och bara skandalhärjade Swedbank var kvar på rött vid 10-tiden.

OMXS30 noterades 0,5 procent ned på nivå strax under 1.576. Aktier till ett värde av 2,2 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 var samtidigt ned 0,6 respektive 0,3 procent.

Kinnevik föll 1,5 procent, mest av storbolagen, följt av SCA, minus 1,2 procent. Också ABB, som rapporterar på torsdagen, fanns i bottenskiktet.

Morgonens stora bolagsnyhet gällde ånyo Swedbank och penningtvätt. Den här gången gör uppgifter gällande att Ukrainas förre president Viktor Janukovytj slussade ut motsvarande 34 miljoner kronor genom ett konto i Swedbank 2011, enligt SVT:s Uppdrag granskning (UG), som på onsdagskvällen sänder del två i programmet om den misstänkta penningtvätten i Baltikum. Swedbank var 0,2 procent ned vid 10-tiden.

Transaktionerna kan enligt programmet kopplas till en misstänkt muta och den ska ha varit känd av Swedbank sedan 2017, enligt handlingar som UG tagit del av. Två år senare gick vd Birgitte Bonnesen ut och garanterade att Swedbank inte var inblandade i misstänkt penningtvätt, trots att ukrainska myndigheter begärt rättshjälp från banken, skriver SVT.

Läs mer: Uppgifter Ukrainas tidigare president slussade misstänkta mutpengar via Swedbank

Starbreeze spel OVERKILL's The Walking Dead förväntas tas bort från försäljning på den digitala plattformen Steam med anledning av meningsskiljaktigheter med licensägaren, enligt ett pressmeddelande. Aktien handlades ned runt 12 procent.

Läs mer: Starbreeze spel kan dras tillbaka efter öppet bråk med licensägaren – aktien rasar igen

På rapportfronten har flygbolaget SAS släppt delårssiffror. Före skatt och engångsposter under räkenskapsårets första kvartal (november 2018 - januari 2019) blev resultatet -724 miljoner kronor, att jämföra med Infront Datas snittestimat om -662 miljoner kronor.

Bolaget upprepade utsikterna om ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster för räkenskapsåret 2018/2019, framgår av rapporten för det första kvartalet, november 2018 till januari 2019. Aktien steg 0,7 procent.

Fastighetsbolaget Balders hyresintäkter uppgick till 1.787 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (1.558). Driftöverskottet blev 1.301 miljoner kronor (1.134) och förvaltningsresultatet uppgick till 876 miljoner kronor (748). Aktien backade 0,8 procent.

Powercell steg 9,4 procent efter att ha redovisat en omsättningsökning till 28 miljoner kronor i fjärde kvartalet och förlustminsking till 11,1 miljoner, från 17,4 miljoner i jämförbart kvartal 2017.

Pareto har höjt sin rekommendation för Lundin Petroleum till köp från tidigare behåll och höjt riktkursen till 340 kronor, från 270 kronor. Aktien steg knappt 1 procent.

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, har varit förmiddagens höjdpunkt ur svenskt makroperspektiv. Den steg till 102,4 i februari, jämfört med reviderade 102,0 föregående månad (101,9). Enligt Infront Datas prognosenkät väntade analytiker att barometerindikatorn skulle sjunka till 101,4 i februari.

Klockan 11 släpps EMU:s barometerindikator för februari. Barometerindikatorn har sjunkit sju månader i rad och väntas nu ha fallit ytterligare till 105,5 i februari.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST