Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Nytt fokus på penningtvätt – Swedbank leder börsens nedgång

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med handel i negativt territorium. Det är i linje med utvecklingen på de ledande europeiska börserna. Swedbank leder nedgången bland storbolagen i Stockholm medan Getinge och H&M går mot trenden och stiger i den tidiga handeln.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.582. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 var samtidigt ned 0,3-0,4 procent.

Efter några dagar av relativt lugn och återhämtning i aktiekurserna har de nordiska bankernas arbete med penningtvätt åter hamnat i fokus.

Flera lokala kunder till Swedbank i Estland och Lettland har tagit emot "stora summor pengar" från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt rapporterar SVT på tisdagen.

 

Läs mer: SVT: Swedbanks lokala kunder i Baltikum har tagit emot stora summor från misstänkta företag

Bloomberg News rapporterar om att Swedbank omkring tiden för finanskrisen sökte personer som via bankens private banking-enhet i Estland skulle hjälpa välbeställda personer i Ryssland och före detta Sovjet-stater.

Swedbank har även beslutat att ersätta EY som utredare av eventuella penningtvättsaffärer med Forensic Risk Alliance. Det tidigare beslutet att låta EY hålla i granskningen har kritiserats, då det blivit känt att EY själva är föremål för granskning i samband med penningtvättsskandalen i Danske Bank. Aktien sjönk 1,4 procent.

Läs mer: Swedbank plockar in ny extern utredare, kastar ut EY

Nordeas vd Casper von Koskull säger i en intervju med danska tidningen Børsen att banken inte varit tillräckligt bra på att hantera penningtvätt och att Nordea också kommer att bli bötfällda i Danmark.

"Bankerna kan inte lösa detta själva", sade han i intervjun och nu vill Nordeachefen att politikerna inrättar en ny EU-myndighet som ska arbeta över landsgränserna med att bekämpa penningtvätt. Nordeas aktie backade 0,4 procent.

Bland de aktier som gick i motsatt riktning återfanns H&M som steg 1,4 procent medicinteknikbolaget Getinge som avancerade 0,8 procent.

Skogsbolaget SCA steg för åttonde dagen i rad och med dagens uppgång på 0,33 procent är aktien upp närmare 25 procent sedan årsskiftet.

Omsättningen i Global Fashion Group, Kinneviks delägda nätmodehandlare för tillväxtmarknader, ökade med 22,4 procent i fasta valutor till 452 miljoner euro under fjärde kvartalet 2018. Kinneviks äger 35 procent av Global Fashion Group, aktien var dock oförändrad.

Utanför storbolagen steg klädbolaget Kappahl 3,4 procent. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för modebolagets aktie till behåll från minska.

I motsatt riktning gick branschkollegan MQ som backade 2,9 procent till 8:40 kronor. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för MQ till 7:90 kronor från 13 kronor. Rekommendationen minska upprepas.

Lucara Diamond retirerade 3,9 procent till 11:30 kronor på tisdagen. Pareto Securities har sänkt rekommendationen för gruvbolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 12 kronor från 13 kronor.

Samma analyshus har höjt riktkursen till 250 kronor från 220 kronor och upprepar köprekommendationen för gamingbolaget THQ Nordic, som gick i motsatt riktning och steg 0,8 procent till 193:60 kronor.

"2019 ser ut att bli ett händelserikt år för THQ Norodic med ett antal större lanseringar, såsom Biomutant (där vi uppskattar tredje kvartalet 2019), aviseringar av större projekt samt ytterligare värdeskapande förvärv", skriver Pareto.

Läs även: Efter miljardsmällen – så ska du göra med Swedbanks aktie, enligt proffsens färska analyser


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST