Fotograf: Pi Frisk/TT

Mystiskt jättelyft i läkemedelsbolaget Oasmia – när börsen inleder veckan uppåt

Stockholmsbörsen inleder börsveckan med uppgångar efter positiva signaler efter samtal mellan USA och Kina i förra veckan. Här är dagens viktigaste nyheter och kursreaktioner.

Swedbank som fortsatte återhämtningen av förra veckans fall hade sällskap av råvarurelaterade akter i toppen av OMXS30-indexet.

Vid klockan 12.10 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.592. Aktier för 4,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX ökade 0,4 procent.

Basmetallpriserna som utvecklats starkt den senaste tiden fortsatte upp under måndagen. Bland vinnarna på OMXS30-indexet fanns Boliden med en uppgång på 1,5 procent. Bland råvarubolagen steg också ståltillverkaren SSAB 0,6 procent och skogsbolaget SCA 1,2 procent.

De Baltikumtunga bankerna SEB och Swedbank fortsatte fredagens återhämtning och ökade 0,9 respektive 1,4 procent. På onsdag ska Uppdrag granskning fortsätta sin granskning av de historiska skeendena i regionens banksystem. Deutsche Bank har sänkt Swedbank till behåll från tidigare köp.

Folksam, näst största aktieägare i Swedbank, har skickat ett antal frågor angående medieuppgifterna om penningtvätt och har bett banken att ge svar till hela marknaden.

Bland övriga aktier i toppen av index återfanns även de mer cykliska Hexagon och Autoliv, medan Essity, H&M och Securitas noterades i indexbotten.

Utanför storbolagen var Oasmia vinnare när aktien rusade som mest 25 procent. Inga större nyheter har blivit kända rörande forskningsbolaget som kvartalsrapporterar på fredagen. Vid lunchtid var aktien upp 18 procent.

Sämre gick det för strålknivsbolaget Elekta vars aktie backade 4 procent på måndagen. Pareto och Nordea har sänkt sina riktkurser för bolaget och JP Morgan har sänkt sin rekommendation till undervikt från neutral samtidigt som riktkursen sänkts till 99 från 100 kronor. På måndagsförmiddagen handlades aktien till 107 kronor.

Sobi tappade 0,6 procent efter att konkurrenten Roche har bekräftat att det förvärvar hemofilifokuserade Spark för 4,3 miljarder dollar, motsvarande en premie på 122 procent. Pareto skrev i en kommentar att förvärvet höjer temperaturen på hemofilimarknaden ytterligare.

Även Onocpeptides tappade 4,2 procent. Konkurrenten Karyopharm föll över 40 procent i fredags efter att en FDA-kommitté uttryckt skepsis för en planerad studie av Karyopharm. Carnegie drar vissa paralleller till Oncopeptides och menar att utvecklingen för konkurrenten sammantaget "något negativ" för det svenska bolaget.

Storytel var upp 4,7 procent sedan det meddelat att ljudboksbolagets tjänst ska lanseras på den tyska marknaden sommaren 2019 samt rapporterat förlustsiffror för det fjärde kvartalet. Antalet betalande abonnenter bedöms öka till 835.000 stycken under det första kvartalet (nästan 769.000 fjärde kvartalet).

I spåren av rapporter steg Green Landscaping och Stille cirka 2,2 respektive 12,3 procent på First North.

Bioinvent retirerade närmare 23 procent till 1:70 kronor sedan det i samband med ett nytt förlustkvartal meddelat att en fullt garanterad företrädesemission om 210 miljoner kronor ska genomföras (emissionskurs 1:60 kronor). Därutöver ska en riktad emission om 30 miljoner kronor göras.

Även prospekteringsbolaget Orezone, listat på Spotlight, ska genomföra en företrädesemission om runt 30 miljoner kronor. Bolaget köper ett nickel-kobolt-kopparprojekt i Spanien samt byter vd, har framkommit. Aktien föll drygt 10 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST