Fotograf: Jim Mone/AP

Undersökning: 40-talister är värst på att sprida falska nyheter på Facebook

Sociala medier-plattformar som Facebook används för att sprida direkta lögner och missvisande information på nätet. Det är inga nyheter, men däremot att 65-plussare är mest benägna att göra det, enligt en större studie från Princeton och New York University.

USA:s president Donald Trump har ofta anklagats för att slira med sanningen i sociala medier. Att döma av en ny studie från Princeton och New York University är det kanske ingen slump.

Med födelseår 1946 tillhör Donald Trump den så kallade babyboomgenerationen. Studien visar att personer på 65 år eller uppåt är mer benägna än andra generationer att sprida direkt felaktig eller åtminstone missvisande information på Facebook, enligt Business Insider.

Bakgrunden är att de amerikanska forskarna har undersökt Facebook-inlägg från 3 500 personer fram tills när Donald Trump blev vald till USA:s president 2016 och tiden bortom det.

Ursprungskällan har matchats mot en lista med "falska nyhetsdomäner" av Buzzfeed-journalisten Craig Silverman.

Forskarna fann visserligen att spridningen av falska nyheter var ovanlig, men när det väl skedde fanns ett betydligt större samband med ålder än exempelvis utbildning, kön eller politisk åsikt.

"Ingen annan demografisk egenskap tycks ha samma konsekventa effekter att dela falska nyheter, vilket gör upptäckten av ålderseffekten än mer anmärkningsvärd", skriver författarna bakom studien som nyligen publicerades i Science Advances.

Den amerikanska studien visar visserligen att av de som använde Facebook under perioden var det 49 procent som brukade sprida information brett, men av dessa sticker alltså personer som är 65 år eller äldre ut.

För medan endast 3 procent av Facebook-användarna i åldern 18-29 delade med sig av information som kan ses som falska nyheter låg personer som är 65 år eller uppåt på 11 procent.

Ålderskopplingen var även konstant vid kontrollvariabler som partitillhörighet eller ideologisk syn.

Det vill säga en högre benägenhet att sprida falska nyheter eller missvisande information är inget som går att härleda till äldre personer med konservativa värderingar, utan gäller personer som är 65 plus överlag.

Forskarna menar att äldres överrepresentation kan bero på att de är mindre vana vid att bedöma hur tillförlitlig information är på nätet. Studiens slutsatser kan vara användbar i sociala medier-bolagens kamp med att lösa problemet att också falska nyheter sprids blixtsnabbt via plattformarna. 

Läs även: Linkedin-grundaren och Facebook-investeraren finansierade 'fake news'-kampanj – ber om ursäkt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST