Fotograf: Pi Frisk/TT

Swedbanks genomklappning på börsen får hela sektorn att gunga

Kursmardrömmen fortsätter för Swedbank efter avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning. Aktien rasar ytterligare 9 procent - och drar med sig hela banksektorn.

OMXS30-indexet hade strax efter klockan 13 sjunkit 0,4 procent till 1.583. Aktier för 10 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen, där handeln i Swedbank ensamt stod för 2,5 miljarder.

Swedbank är alltjämt i fokus efter onsdagens ras på 13,6 procent kopplat till medieuppgifter om penningtvätt.

Efter onsdagens drygt 13-procentiga kursfall fortsatte de negativa nyheterna att ticka in för Swedbank. Handelsbanken och ABG Sundal Collier har sänkt sina rekommendationer för aktien och bankens telefonkonferens på onsdagseftermiddagen fick bistra omdömen av Morgan Stanley och Deutsche Bank, som båda hade önskat sig mer klargörande information. Swedbank fortsatte ned och backade 8,8 procent.

Bankens telefonkonferens sent på onsdagseftermiddagen gav upphov till fler frågor än svar och det är svårt att se framför sig en kursåterhämtning. Det skriver Morgan Stanley i en snabbkommentar.

"Det var begränsat med ny information som släpptes och därför ser vi inte framför oss tillräcklig återvunnen tillförsikt för en direktåterhämtning i aktien", skriver investmentbanken.

Deutsche Bank räknar med att "volatiliteten fortsätter tills mer klarhet råder" rörande penningtvättsanklagelserna.

"Vi är oroade för att relaterad osäkerhet kan fortsätta att trycka ned aktiekursen kortsiktigt", skriver den tyska storbanken som påminner att Baltikum svarar för cirka 20 procent av koncernens rörelseresultat.

Läs mer om telefonkonferensen: Swedbanks vd: Väldigt svårt att kommentera då vi inte sett allt material

Även övriga storbanker handlades lägre under hög omsättning. SEB tappade drygt 3 procent och Nordea 1,7 procent, medan Handelsbanken stod emot bättre och var oförändrad. Finans var dagens sämsta sektor på börsen med en nedgång på 1,4 procent.

Recipharm ökade i fjärde kvartalet omsättningen med 24 procent till 1.739 miljoner kronor och det justerade rörelseresultatet steg till 127 miljoner kronor. Bolaget drabbades dock av "temporära negativa effekter" från teknikproblem och försenade leveranser under perioden och enligt Pareto gav rapporten bilden av ett stökigt kvartal. Aktien backade 5,3 procent.

Teknikhandelsbolaget Christian Berner ökade under fjärde kvartalet nettovinsten till 11,5 miljoner kronor, mot 4,3 miljoner motsvarande kvartal året före. Utdelningen höjs. Aktien lyfte drygt 6 procent.

Gamingbolaget THQ Nordic tillförs drygt 2 miljarder kronor i den riktade emission som genomfördes efter börsens stängning på onsdagen. Emissionskursen på 190 kronor innebar en rabatt på 6,2 procent. Aktien backade 4,4 procent till 193:60 kronor.

Teleoperatören Millicom har köpt Telefonicas verksamhet i Panama, Costa Rica och Nicaragua för 1,65 miljarder dollar kontant. Aktien handlades upp 1,3 procent.

Fingerprint Cards lyfte 7,7 procent efter att ha fått en order från Gemalto på fingeravtryckssensorer för betalkort. Ordern är enligt Fingerprint inte finansiellt signifikant, men det är bolagets första volymorder inom biometriska smarta kort.

Bostadsutvecklaren Besqab sjönk 4,4 procent efter att för det fjärde kvartalet ha redovisat en låg rörelsemarginal och meddelat att utdelningen mer än halveras. Magnolia Bostad föll drygt 9 procent efter att ha redovisat en kvartalsförlust på 86 miljoner kronor, kraftigt minskad omsättning och slopad utdelning.

Fastighetsbolaget Klövern har köpt ytterligare aktier i Tobin Properties, som steg 6,3 procent.

Engelska skolan ökade intäkterna och vinsten i fjärde kvartalet, men rörelsemarginalen var lägre. Aktien var ned 1,3 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Lundin Gold har genomfört en riktad nyemission som tillför bolaget 40,5 miljoner kanadadollar. Emissionskursen var 5:40 kanadadollar, motsvarande cirka 38 kronor. Aktien svarade med att backa drygt 4 procent till 38:90 kronor.

Läs även: Aktietips: Dags att köpa kursraketen som har mer att ge


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST