Fotograf: Pexels

Att ignorera kvinnor kostar för riskkapitalisterna

Kvinnliga och mixade team drar in mer pengar än de med bara män.

Bolag som grundats av enbart män är sämre investeringar än de som grundats av kvinnor eller av mixade team. Det är slutsatsen av en undersökning som den amerikanska inkubatorn Mass Challenge genomfört bland de 350 bolag som gick igenom programmet i fjol, skriver Financial Times.

Läs även: Kartläggning: Så ser spelplanen ut för Sveriges entreprenörskvinnor

För varje investerad dollar har bolag med kvinnliga eller mixade grundarteam genererat 78 cent medan de som startats av enbart män bara genererat 31 cent.

I undersökningen framkom också att kvinnliga eller mixade team i snitt reste 935 000 dollar jämfört med 2,1 miljoner dollar till bolag som grundats av män. Samtidigt genererade bolagen med kvinnliga eller mixade grundarteam 10 procent mer i ackumulerad intäkt över en femårsperiod.

En färsk rapport från det brittiska finansdepartementet visar samtidigt att kvinnliga entreprenörer får 1 pence för varje pund som investeras i startups som helhet, medan mixade team får 10 pence och resten går till manliga grundare.

Bara en av tio beslutsfattare på brittiska riskkapitalbolag är en kvinna och två tredjedelar av vc-bolagen i Storbritannien har ingen kvinnlig partner, enligt en undersökning från 2107 genomförd av den ideella organisationen Diversity VC.

En undersökning från den brittiska investmentbanken Kleinwort Benson visar också att kvinnliga entreprenörer skapar mer långsiktiga värden.

”Kvinnliga entreprenörer undviker misstag som annars är vanliga i tidiga bolag och visar en mer stabil utveckling. Det gör dem mer attraktiva för potentiella köpare”, säger Paul Bentley på Kleinwort Benson enligt Financial Times.

Den statliga brittiska banken British Business Bank har i en undersökning sett att kvinnliga grundarteam fick 4 procent av alla vc-investeringar i Storbritannien under 2017, men bara 1 procent av det totala värdet på 5,6 miljarder pund.

Mer läsning: Studier: Kvinnliga entreprenörer ger sig själva mindre betalt