Swedbanks vd Birgitte Bonnesen Fotograf: Thomas Oneborg/TT

Swedbanks vd: Väldigt svårt att kommentera då vi inte sett allt material

Vid en telefonkonferens på onsdagen kommenterade Swedbanks vd  Birgitte Bonnesen uppgifterna om penningtvätt som Uppdrag granskning presenterat.

Onsdagen blev intensiv för Swedbank efter SVT:s granskning som påstår att 40 miljarder kronor har gått mellan Danske Bank och mängder av konton i Swedbanks estniska verksamhet mellan 2007 och 2015 i en misstänkt penningtvättshärva.

Pengarna ska enligt programmet bland annat ha kommit från bolagskunder med dolda ägare eller som saknar tydlig verksamhet. Motsvarande 150 miljoner kronor uppges härröra från den statskuppliknande så kallade Magnitskij-affären i Ryssland.

Läs mer: Suspekta transaktioner för 40 miljarder gör Swedbank misstänkt i penningtvättshärvan

Kursreaktionen på uppgifterna blev kraftig. På onsdagseftermiddagen handlades Swedbank ned drygt 13 procent.

Vid en telefonkonferens på onsdagen svarade Swedbank på uppgifterna om penningtvätt.

"Det har varit en dramatisk dag", inledde Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och sade att hon kommer att upprepa tidigare besked om hur banken arbetar.

"Vi har och har alltid haft ett systematiskt tillvägagångssätt att hantera misstänkt kriminell akvitietet. Vi har nolltolerans", sade hon vidare.

Sedan tog hon specifikt upp Uppdrag granskning.

"Jag vill säga något som ni alla är medvetna om, men det är nyttigt att upprepa, försök till penningtvätt och andra försök till kriminella aktiviteter som försöker gå genom banksystemet, inklusive Swedbank, är bankers största utmaning", sade hon.

Swedbank har kontinuerligt övervakat misstänkt aktivitet och dessutom tagit in extern hjälp och "agerade på vad vi såg", sade vd:n.

"Det här är viktigt att upprepa: Det är inget nytt."

Angående Bill Browder, som för Bloomberg påstått att han har ytterligare information om affärerna och som uppgetts vara beredd att stämma banken, sade hon att Swedbank pratat med Bill Browder och att detta "inte kommer att ske".

På en fråga om uppgifterna i Uppdrag granskning stämde svarade Birgitte Bonnesen att det är svårt för banken att avgöra.

"Jag påstår inte att det är lögner. Jag säger att det är mycket svårt att kommentera för oss eftersom vi inte har sett materialet eller listan på kunder och transaktioner som de pratar om. Det är väldigt, väldigt svårt för oss att kommentera."

På frågan om de 40 miljarder kronor som Uppdrag granskning pratar om stämmer, svarade Bonnesen att banken "inte känner igen den siffran".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST