Chefen för Ericssons konsumentlabb trendspanar kring 5G, AR, röst och "zero-touch consumption"

Heja Framtiden träffar Pernilla Jonsson, chef för Ericsson Consumer and Industry Lab, som berättar om telekomjättens senaste trendrapport som bland annat spanar om  "zero-touch consumption" och hur tekniker som AR/VR och AI samspelar.

"Zero-touch consumption är ett intressant begrepp. I dag kämpar de flesta detaljhandlare med att komma ifatt 'one-click'-köpen i smarta mobiler. Nästa revolution kommer när man kan bygga in automatisering och smarta tjänster. Då kommer förmågan att förutsäga konsumenternas behov genom att processa deras data", säger hon.

Det hela passar in i en trend där kunder vid köpbeslut inte vill lägga energi på sådant de inte är intresserade av. 

"Det jobbet vill vi gärna lägga ut på företaget så att de kan de ta besluten åt oss och mer eller mindre automatisera konsumtionen", säger hon.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen Pernilla Jonsson, chef för Ericsson Consumer and Industry Lab.

De senaste åren har röstassistenter vuxit fram som bland annat används till shopping.

Pernilla Jonsson tror att vi kommer att få se än fler gränssnitt i framtiden.

"Röst är det första steget på att vi går mot fler interaktionsytor med tekniken. Det är det vi vill lyfta fram, och inte att röst kommer ta över all shopping. För det tror jag inte."

Den tekniska utvecklingen drivs av industrin och konsumentsektorn samtidigt, vilket i kombination med utbyggnaden av 5G-nätverken kommer att påskynda en spännande teknikkonvergens mellan exempelvis AI och AR/VR i nya tjänster, menar hon.

Lyssna på hela intervjun i podden Heja framtiden här:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST