Fotograf: Marcio Jose Sanchez/AP

Apple stuvar om i ledningen för en framtid efter Iphone

Chefen för Siri kastas ut – och AI-bossen tar plats i ledningen.

Apple har börjat möblera om i ledningen för en framtid där man är mindre beroende av Iphone-försäljningen.

Enligt Wall Street Journal påbörjades processen förra året och har sett flera personer rekryteras och andra befordras. Bland de att få ta klivet upp finns John Giannandrea, som är chef inom artificiell intelligens och som numera ingår i ledningsgruppen.

Samtidigt har chefen för röstassistenten Siri kastats ut medan retailchefen Angela Ahrendts är på väg att ersättas av HR-chefen Deirdre O'Brien.

Läs även: Toppchefen spåddes kunna efterträda Tim Cook – nu lämnar hon istället Apple

Enligt källor har Apple stoppat flera projekt för att låta de nya cheferna få bestämma prioritetsordning. Hittills har bland annat projektet inom autonoma bilar trimmats ned med 200 anställda samtidigt som resurser överförts till serviceverksamheten.

"Det här är ett tecken på att företaget försöker få formulan rätt för nästa årtionde. Tekniken utvecklas och de måste fortsätta att anpassa sin struktur för att vara säkra på att de är på rätt kurva", sade Gene Munster, en mångårig Apple-analytiker och riskkapitalist på Loup Ventures.

Läs även: Apples vrede mot Stockholms stad – efter att politikerna stoppat flaggskeppsbutiken


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST