Elizabeth Holmes uppgång och fall: Så sprack jättebubblan Theranos

För några år sedan var Elizabeth Holmes en av Silicon Valleys största stjärnor och kallades för "nästa Steve Jobs". Sedan åtalades hon för bedrägeri. Nu är hon i ropet igen. En påkostad podd, en HBO-dokumentär och en spelfilm ska skildra den hisnande berättelsen om hur hennes blodtestbolag Theranos kollapsade.

För några år sedan tog Elizabeth Holmes Silicon Valley, media och investerarna med storm. Hon var ständigt iförd en svart polotröja, hade hoppat av från Stanford-universitetet och hade stora visioner.

Hennes blodtestbolag Theranos skulle "revolutionera läkemedelsmarknaden", sade hon, genom en teknik som skulle göra blodprov billigare, säkrare, snabbare och kräva en mindre mängd blod än traditionella metoder.

Elizabeth Holmes fick sitta i paneler med USA:s tidigare president Bill Clinton och Alibaba-grundaren Jack Ma, fick besök av dåvarande vicepresidenten Joe Biden och prydde tidningen Forbes omslag. I Theranos styrelse satt bland annat USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger. 

Investeringarna strömmade in. Bland annat från Oracle-grundaren Larry Ellison, Walmarts storägare familjen Walton som satsade 150 miljoner dollar och mediemogulen Rupert Murdoch som investerade 121 miljoner dollar.

Sammanlagt tog Theranos in drygt 8 miljarder kronor i riskkapital och värderades som högst till drygt 90 miljarder kronor.

Allt verkade lite för bra för att vara sant. 

Och mycket riktigt visade sig Elizabeth Holmes blodtestbolag Theranos inte tåla en närmare granskning.

Hösten 2015 publicerade Wall Street Journal en artikel som stack hål på Theranos bubbla. Tekniken fungerar inte alls så bra som Theranos påstår, berättade visselblåsare för tidningen.

Mattan började dras undan.

2018 åtalades Elizabeth Holmes och Theranos av den amerikanska finansinspektionen.

Nu är flera stora mediala satsningar om Elizabeth Holmes redan på väg ut eller på gång.

ABC har börjat sända den ambitiösa podcasten 'The Dropout', HBO-dokumentären 'The Inventor' hade premiär på Sundance-festivalen i januari. Till och med en spelfilm, 'Bad Blood', baserade på boken med samma namn är på gång. I den spelar Jennifer Lawrence huvudrollen, enligt Newsweek.

Tidslinje över Theranos och Elizabeth Holmes uppgång och fall:

2003
Den 19-åriga Stanford-avhopparen Elizabeth Holmes grundar Theranos. Målet är att "revolutionera läkemedelsbranschen" genom snabbare, säkrare och billigare verktyg för blodprover. 

2004
Elizabeth Holmes har hittills samlat in 6 miljoner dollar i riskkapital till sin idé.

2008
Styrelsen vill peta Elizabeth Holmes från vd-posten och ta in någon med mer erfarenhet, men hon klamrar sig fast.

2010
Theranos har nu mottagit sammanlagt 92 miljoner dollar i riskkapital.

2013
Det stora genombrottet, om man kan kalla det så, sker när Theranos sluter ett partnerskap med apotekskedjan Walgreens som har tusentals butiker i USA.

2014
Theranos värderas till motsvarande drygt 80 miljarder kronor. Forbes utnämner Elizabeth Holmes till världens yngsta kvinnliga miljardär som inte har ärvt sina pengar. Förmögenheten uppskattas till 4,5 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 40 miljarder kronor.

2015
FDA, USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, börjar undersöka Theranos. På hösten publicerar Wall Street Journal en artikel där det uppdagas att Theranos eget instrument bara klarar av att utföra en bråkdel av de 240 tester som bolaget påstår att den klarar. Som en sorts nödlösning skickades blodet istället till konkurrenternas maskiner.

2016
Såväl FDA som SEC, den amerikanska finansinspektionen, granskar Theranos. Elizabeth Holmes åläggs med ett tvåårigt förbud att arbeta inom labbindustrin och på hösten stängs Theranos labb ned.

2018
I mars åtalar SEC, den amerikanska finansinspektionen, Elizabeth Holmes och Theranos tidigare styrelseordförande och operativa chef Ramesh Balwani för att ha lurat investerarna. På hösten läggs Theranos ned.

2019
Elizabeth Holmes och Ramesh Balwani riskerar upp till 20 års fängelse, enligt Newsweek. Båda hävdar sin oskuld. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST